Rekordértékű bevételre számíthatnak a virágkereskedők idén márciusban

Egy tanulmány szerint nyolc nap alatt 32 millió euró értékű virágot fognak értékesíteni a kiskereskedők.

Rekordot dönt a virágpiac idén március 1. és 8. között, jósolja a Frames tanácsadó cég által készített tanulmány. Ebben az időszakban minden évben a virág a legkeresettebb árucikk, ráadásul idén az árak borsosabbak, mint bármikor korábban.Fotó: Pixabay

A tanulmány szerzői szerint a hazai piac a városokban összpontosul, kiskereskedelmi forgalomban ott értékesítik a virágok 90 százalékát. Városi környezetben 4,56 millió nő él, legalább az 50 százalékukat megajándékozzák élő virággal március elején.

„2,3 millió csokorral számolva, a virágkereskedelem árbevétele meghaladhatja a 32 millió eurót. Összehasonlításként, 2020-ban, amikor az első tanulmányt készítettük, a virágkereskedelemnek 20 millió eurós forgalma volt a vizsgált időszakban” – olvasható az economedia.ro gazdasági hírportál által idézett tanulmányban.

A szerzők szerint a tetemes mértékű növekedés alapvető oka a virágok drágulása: három évvel ezelőtt egy csokor átlagos ára még csak 40 lej volt, idén azonban már 70. A 32 millió eurós bevétel, amennyiben a prognózis beigazolódik, abszolút rekordot jelentene a romániai virágkereskedelemben.

Kapcsolódók

Kimaradt?