banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

RMDSZ: megoldódik a fiataloknak szánt lakások bérleti díja és vételára

A fiatalok lakhatását segíti az a sürgősségi rendelet, amelyet csütörtökön fogadott el az RMDSZ javaslatára a kormány – mutatott rá Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Mint ismert, az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített, fiataloknak szánt lakások vételára jelentősen megemelkedett 2020-ban az építkezési ipart érintő, béremelésekről rendelkező előírás következtében, amely megemelte az építkezések költségét. A csütörtökön elfogadott rendelet azon az előíráson változtat, amely szerint a lakások vételárának egy új lakás megépítését kell fedeznie.

„A program célja a fiatalokat segíteni abban, hogy elérhető áron béreljenek, majd később vásároljanak lakást, ezért az új rendelkezés ezt szolgálja. Az ANL-lakások bérleti díját és vételárát a 2019-eshez hasonló értékre módosítottuk” – nyilatkozta Cseke Attila.

A szaktárcavezető elmondta: az új rendelkezés az ingatlan felépítésének eredeti költségeit veszi alapul, és leszámolja abból az amortizációs költségen kívül az eladás pillanatáig fizetett lakbér árát. Ugyanakkor, a lakás vételárának kiszámításakor figyelembe veszik a település besorolását is, így a kisvárosokban olcsóbb lesz a lakás, mint a fővárosban vagy a nagyvárosokban. A rendelet továbbá azt akadályozza meg, hogy 2021-ben újból megemelkedjenek az ANL-lakások árai, áll az RMDSZ közleményében. 

(Címlapfotó forrása: rmdsz.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?