Nevetséges bírság: 50 ezer lejre büntették a legnagyobb romániai webáruházat

A céget a Black Friday alkalmával elkövetett kihágásokért bírságolták meg.

Idén sem úszta meg bírság nélkül a Fekete Pénteket az eMag. A fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) 50 ezer lejre büntette az online kereskedőt, mivel az homályosan, nem az előírásoknak megfelelően kommunikált a kedvezményes árakról. Emiatt a vásárlók nem tudhatták pontosan, hogy mennyi volt az eredeti ár, mikor kezdődött az akció, illetve, hogy meddig érvényes a leszállított ár.

Erre reagálva az emag.ro tulajdonosa, a Dante International közölte, hogy orvosolták a fogyasztóvédelem által talált rendellenességeket, ami egy teljesen értelmetlen információ, mivel az idei Black Friday véget ért. A cég azt is tudatta a közvéleménnyel, hogy az ANPC többtíz árat leellenőrzött a november 12-i megapromóció alkalmával, s mindent rendben talált.

Ez igaz lehet, ugyanakkor kontextusba helyezve egy kabaréba illő tény. Az eMag, saját állítása szerint 4,5 millió terméket kínált kedvezményes áron, így az, hogy az illetékes hatóság pár tucatot leellenőrzött és rendben talált, semmiféle relevanciával nem bír.

A bírság összege is megmosolyogtató. A Dante International tavalyi bevétele 6,7 milliárd lej volt, míg a nyeresége 107 milliót tett ki, idén pedig a menedzsment még jobb eredményekre számít. Az 50 ezer lej a tavalyi profitnak a 0,046 százaléka. Ezt az összeget az igazgatók is különösebb nehézség nélkül fizetnék ki a saját jövedelmükből, nemhogy a vállalat.

Egy 20 millió eurónál nagyobb profitot elérő vállalat számára egy 50 ezer lejes büntetés olyan, mintha egy hazai átlagkeresetű autóst pár lejre szankcionálnának gyorshajtásért.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?