Nem viszik a Hargita megyei burgonyát – Változtak a fogyasztói szokások

Az étkezési burgonya iránti kereslet meglehetősen alacsony, és a vételár sem kielégítő, annak ellenére, hogy a Hargita megyei termelők idén jó termést takarítottak be. Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója szerint „nem igazán működik a piac, és nincs nagy kereslet”. Az igazgató úgy véli, az van a háttérben, hogy megváltoztak a fogyasztási szokások.

A fogyasztásra szánt burgonya kilogrammjának ára jelenleg 1 lej és 1,7 lej/kg között mozog. Az áruházláncokkal szerződött termelők kilogrammonként 1,35 lejért adják el a burgonyát, a csomagolást is ők biztosítják, azonban az ár végül jóval magasabb lesz a szupermarketek polcain, mondta el Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Romfeld Zsolt. Az igazgató úgy véli, hogy a kereslet azért nem nagy, mert az emberek fogyasztási szokásai megváltoztak, és inkább kis mennyiséget vásárolnak.

Fotó: Székely ZitaA termelőt terhelik a tárolás költségei

„Megváltoztak a fogyasztási szokások. Mivel a burgonya egész évben kapható, a fogyasztók a napi vagy néhány napra való mennyiségre korlátozódtak, nem szerzik be az egész télre való burgonyából. Ez kényelmesebb is, és a tárolási költségek is megszűnnek a fogyasztó szempontjából. Most a tárolási költségek teljesen a termelőt terhelik. A kereskedők szintén csak rövid időre vesznek át, amennyi eladható” – magyarázta Romfeld Zsolt. Hozzátette, hogy a termelők most számolják ki, hogy jövő tavasszal mekkora területen termeljenek.

Fotó: Moldován Árpád Zsolt„Jelenleg a 2024 tavaszán létrehozandó termőterületekre vonatkozó számítások készülnek. A számítások a jelenlegi kereslet és a jövő évi lehetőségek alapján készülnek, figyelembe véve az imputok árait is. Mindenkinek műszaki becsléseket kell készítenie, és becsléseket az árkalkulációról, tehát az emberek keresik a motivációt a további termelésre” – mondta a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Úgy véli, hogy a burgonya kilogrammonkénti ára alacsony a 2024-es ültetési költségekhez képest. Az optimális ár szerinte két lej lenne kilogrammonként.

Jó a termés, mégis csökkenőben a burgonyaföldek

Közel 7000 hektár volt a burgonyával beültetett terület Hargita megyében, ebből 4500 hektáron a piacra szánt burgonyát termesztették, a többi kisebb, egyéni gazdaság. A termés a szakemberek szerint kielégítő volt, hektáronként átlagosan 22 tonna, de voltak hektáronkénti 40 tonnás csúcsok is. Az elmúlt években Hargita megyében a burgonyatermesztésre szánt területek folyamatosan csökkentek, mivel a kistermelők rájöttek, hogy nem jövedelmező kis területen burgonyát termeszteni, és inkább csak családi fogyasztásra termesztenek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?