Nem változatott az alapkamaton a Román Nemzeti Bank

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa szerdai monetáris politikai ülésén változatlanul 1,25 százalékon tartotta az alapkamatot, és a kötelező lej és valuta tartalékrátát sem módosította.

A történelmi mélypontnak számító 1,25 százalékos alapkamat január óta változatlan, akkor az igazgatótanács 25 bázisponttal csökkentette 1,50 százalékról.

A jegybank az idén év végén 3,4 százalékos inflációra számít, miután március közepén 0,9 százalékponttal emelte az idei várakozását a korábban prognosztizált 2,5 százalékhoz képest. Az intézmény előrejelzése szerint a fogyasztói árindex később mérséklődni fog, így 2022 végére 2,8 százalékos inflációt remél.

Az év első két hónapjában a villamos energia és az üzemanyag drágulása a vártnál nagyobb volt, ezért emelték a várható infláció mértékét. Az áram azt követően drágult januárban és februárban átlagban 17 százalékkal, hogy a hatóságok január 1-től liberalizálták a lakossági villamos energia árát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Márciusban 3,1 százalék volt az éves inflációs ráta, amely 0,1 százalékponttal mérséklődött az előző hónapban jegyzett 3,2 százalékról. Az áprilisi infláció adatait csütörtökön közli a román országos statisztikai intézet.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?