Kamatot vágott a román jegybank

A Román Nemzeti Bank 50 bázisponttal, 2 százalékra csökkentette az irányadó kamatszintet, miután a koronavírus-járvány hatásai komolyan veszélyeztetik a román gazdaságot.

A jegybank ugyanakkor szűkítette az irányadó kamat körülötti kamatfolyosót, amelynek célja a bankközi kamat (ROBOR) csökkentése.  Egyúttal bejelentették, hogy lejben denominált államkötvények vásárlását kezdik meg a másodlagos piacon. A portfolio.hu gazdasági portál szerint ez igen komoly lépésnek tekinthető, egyúttal erőteljes jelzés, hogy a jegybank valóban mindent meg fog tenni a gazdaság támogatása érdekében.

A jegybank ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy ha a helyzet megköveteli, csökkenteni fogják a pénzintézetek kötelező tartalékrátáját is. A BNR igazgatótanácsának pénteki ülésén ugyanakkor felfüggesztették a korábban megszabott ülésezési rendet, azzal a megjegyzéssel, hogy az elkövetkezőkben bármikor összeülhet a testület, ha szükségesnek vél újabb monetáris politikai intézkedéseket.

A jegybank közölte, hogy célja a bankrendszer és a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása, és eltérve a szokásos ülésezési rendtől, bármikor bejelenthetnek monetáris politikai intézkedéseket, biztosítva a makrogazdasági stabilitást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?