Évi 1,25 százalékon tartotta az alapkamatot a jegybank

Évi 1,25 százalékon tartotta az alapkamat mértékét a Román Nemzeti Bank (BNR) – tájékoztat a jegybank hétfői közleménye.

A BNR igazgatótanácsa döntött arról is, hogy 0,75 százalékon tartja a betéti rendelkezésre állás kamatlábát, és nem módosítja a lombardhitelek 1,75 százalékos kamatlábát sem. A kereskedelmi pénzintézetek kötelező tartalékrátája változatlan marad mind a lej, mind a valuta esetében – közölte a BNR.

A dokumentum szerint a gazdasági aktivitás növekedése 2020 negyedik negyedévében különösen gyors ütemben folytatódott – az előrejelzésnél gyorsabban és az előző időszakhoz képest csak kicsit lassabban –, az éves csökkenés a harmadik negyedévi mínusz 5,6 százalékról mínusz 1,4 százalékra mérséklődött, olyan körülmények között, hogy az utolsó negyedévi növekedés 4,8 százalékos volt, a harmadik negyedévben regisztrált 5,6 százalék után.

Ugyanakkor a gazdaság zsugorodása 2020-ban mínusz 3,9 százalékra korlátozódott, és a mezőgazdaság sajátos hatásának hiányában, ami a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak tulajdonítható – mínusz 3,3 százalék lett volna, az egyik legalacsonyabb Európában.

„A gazdaság helyreállása teljes egészében a belföldi keresletnek köszönhető” – állapítja meg a jelentés, és rámutat: az export visszaesése miatt a kereskedelmi mérleg tovább romlott.

A jegybank elemzői szerint „viszonylag stabilnak mondható” az euró-lej árfolyam, amely március elején „enyhén fölfele módosult”, de kisebb mértékben, mint a szomszédos országokban.

(Címlapkép: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?