Nem módosította az alapkamatot a Román Nemzeti Bank

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa szerdai kamatdöntő ülésén nem módosította az alapkamatot, amely így 2,25 százalék maradt.

A BNR az idén már kétszer emelte az irányadó kamatot 25 bázisponttal, így a történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékról januárban 2 százalékra, február elején 2,25 százalékra nőtt.Az elemzők arra számítottak, hogy a BNR igazgatótanácsa a monetáris politikának szentelt idei harmadik ülésén is 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatot, miután februárban csaknem ötéves csúcsra jutott az éves infláció. Ez a várakozás végül nem teljesült be. A BNR a kötelező lej- és valuta tartalékrátát is változatlanul hagyta.

Februárban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal voltak magasabbak Romániában, mint egy évvel korábban. A jegybank arra számít, hogy a második fél évben lassulni fog az infláció.

Már tavaly is a vártnál gyorsabban nőttek a fogyasztói árak, hiszen a kiskereskedelmi forgalom volumene több mint tíz százalékkal nőtt, a megnövekedett keresletet pedig jelentős mértékben importból fedezték, ami drágította a termékeket.

A román jegybank az idén 3,5 százalékos inflációra számít, 2019-ben pedig 3,1 százalékra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?