Megszavazta a képviselőház az 5G technológia telepítéséről szóló törvénytervezetet

Nagy többséggel, a kormány által beterjesztett formában fogadta el a képviselőház szerdán az 5G technológia telepítéséről szóló törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy kizárják Kínát, illetve a kínai Huawei telekommunikációs óriáscéget a romániai 5G távközlési hálózatok kiépítéséből.

A szenátusi megerősítésre váró jogszabály leszögezi: kizárólag nemzetbiztonsági – a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyása alapján kiadott miniszterelnöki – jóváhagyással rendelkező gyártók szállíthatnak műszaki eszközöket és szoftvereket az 5G hálózatok kiépítéséhez és működtetetéséhez a romániai mobilszolgáltatók számára.

A tervezet azokat az – ötödik generációs (5G) mobilhálózatok kiépítésével kapcsolatos – alapelveket foglalja jogszabályba, amelyekről Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök 2019 augusztusában a washingtoni Fehér Házban írt alá megállapodást.

A romániai 5G hálózatoknál használt technológiát csak átlátható tulajdonosi szerkezettel rendelkező, tisztességtelen üzleti előélettől mentes cégek szállíthatják, amelyek nem állnak idegen állam ellenőrzése alatt (kivéve, ha az illető országnak független igazságszolgáltatása van), és amelyek alávetik magukat az átlátható vállalati működési gyakorlatot megkövetelő jogszabályoknak.Illusztráció | Fotó: Pixabay

A képviselőház szakbizottsága előzőleg elutasította azokat az ellenzéki javaslatokat, amelyek az Európai Bizottság (EB) láttamozását feltételező – és ezzel az 5G-tender kiírását hátráltató – műszaki feltételeket foglalt volna a jogszabályba. Korábban Gabriel Năsui gazdasági miniszter is jelezte, hogy már a tervezet parlamenti vitája előtt tájékoztatni kellett volna annak tartalmáról az EB-t. Mivel álláspontját Florin Cîțu kormányfő nem osztotta, a miniszter közölte, hogy az általa vezetett minisztérium támogatja a jogszabály elfogadását.

A törvénytervezetet sürgősségi eljárással tárgyalták, hogy mielőbb kiírhassák az 5G frekvenciaaukciót, amelytől 600 millió euró bevételt remél a kormány.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatta a tervezetet – jelentette be Sorin Grindeanu képviselő –, míg George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság által megfogalmazott észrevételekkel kapcsolatban, ezért az AUR tartózkodott a szavazásnál.

A képviselőház az első megkeresett ház, a szenátus a döntéshozó kamara.

Kapcsolódók

Kimaradt?