banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A parlament gyorsított eljárásban vitatja meg az 5G hálózatok törvénytervezetét

A parlament gyorsított eljárásban vitatja meg az 5G hálózatok kiépítését szabályozó törvénytervezetet, amelyet április közepén terjesztett be a kormány a parlamentnek - jelentette ki hétfőn Florin Cîțu miniszterelnök.

A kormányfő azt követően nyilatkozott erről, hogy a múlt héten Gabriel Nasui gazdasági miniszter arra kérte a parlamentet, halassza el a tervezet erre a hétre tervezett vitáját, mert Románia állítólag nem teljesített valamennyi szükséges eljárást a jogszabály elfogadása előtt. Cîțu a múlt héten meglepődésének adott hangot, hogy a gazdasági miniszter a tervezet elfogadásának halasztását kérte. Időközben Nasui felülvizsgálta álláspontját és közölte, az általa vezetett minisztérium támogatja a jogszabály elfogadását.

A miniszterelnök hétfőn megerősítette, hogy tárgyalt parlamenti képviselőkkel és "minden marad a régiben", vagyis ahogyan korábban tervezték, a törvényhozói testület gyorsított eljárásban fogadja el a jogszabályt.

Kizárják a kínaiakat?

Az április közepén elfogadott tervezet azokat az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok kiépítésével kapcsolatos alapelveket foglalja jogszabályba, amelyekről Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök 2019 augusztusában a washingtoni Fehér Házban írt alá megállapodást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Bár egyik dokumentum sem említi konkrétan, a román média szerint mind az amerikai-román memorandumnak, mind a törvénytervezetnek az a célja, hogy kizárja Kínát, illetve a kínai Huawei telekommunikációs óriáscéget a romániai 5G hálózatok kiépítéséből. A törvénytervezet szerint az 5G technológiákat gyártó cégeket a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyása alapján miniszterelnöki határozattal engedélyezik Romániában.

(Címlapfotó: Agerpres)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?