Márciustól igényelhetők az agrár-környezetvédelmi támogatások – Nem módosíthatók már a támogatási csomagok

A tavaly életbe lépett, a 2023–2027-es ciklusra vonatkozó előírások szerint lehet igényelni idén is az agrár-környezetvédelmi támogatásokat, és ezekre március 1-jétől kezdődően lehet kéréseket benyújtani – mondta el a Maszol megkeresésére a Hargita megyei mezőgazdasági kifizetési ügynökség igazgatója, Haschi András. A korábbi ciklus előírásainak visszavezetésére, változtatásokra már nincs mód, mondta a megyei APIA-igazgató, akit annak kapcsán kérdeztük a támogatásokról, hogy nemrég öt természetvédelmi szervezet kistermelőkkel együtt nyílt levélben kérte a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztert, halassza a 2023–2027-es ciklusra vonatkozó agrár-környezetvédelmi csomagok végrehajtását.

Nem hiszi, hogy esély lenne halasztásra vagy jelentős módosításra a jelenleg érvényes agrár-környezetvédelmi csomagok tekintetében, mondta a Maszol megkeresésére Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség igazgatója. Az igazgatót annak kapcsán kérdeztük, hogy nemrég öt természetvédelmi szervezet – köztük a WHO és a Maros megyei Milvus Csoport – kistermelőkkel együtt nyílt levélben kérte Florin-Ionuț Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztert, hogy halassza a 2023–2027-es ciklusra vonatkozó agrár-környezetvédelmi csomagok végrehajtását.

A környezetvédő szervezetek decemberben azért küldtek nyílt levelet a mezőgazdasági minisztériumnak, mert – mint közleményükben írták –, két éve jelezték folyamatosan észrevételeiket és ellenvetéseiket az Országos Stratégiai Tervvel kapcsolatban, mely tartalmazza a 2023-2027-es uniós ciklusra vonatkozó agrár-környezetvédelmi csomagokat, de eredményt nem sikerült elérniük. Ezért fordultak végül a nyilvánossághoz a nyílt levél által.

Valószínűtlen az utólagos változtatás

Haschi András, a Hargita megyei APIA igazgatója a környezetvédő és kisgazda-szervezetek kérésével kapcsolatban elmondta, nem szeretné bírálni őket: „nem szeretném, hogy úgy nyilatkozzak, hogy nekik ellentmondok”, de „ezeket az előírásokat nem lehet menet közben megváltoztatni”, hiszen ezek a csomagok már egy éve érvényben vannak. Hozzátette, eszerint az új rendszer szerint lehetett támogatást kérni és kapni már tavaly is, ezért furcsálta a halasztásra vonatkozó kérésüket.

Illusztráció | Fotók: Borsi BalázsKifejtette, „az agrár-környezetvédelmi gazdálkodás arról szól, hogy a földet úgy műveljük meg, hogy védjük a természetet”, és úgy gondolja, hogy „nem nagyon-nagyon szigorú természetvédelmi eljárások ezek. A földet meg lehet művelni, gépeket is lehet használni, persze meg van szabva, hogy hol lehet nagy gépet, hol pedig kicsi gépet használni” többek között a madarak védelme érdekében. Így több száz eurós plusztámogatáshoz juthatnak a gazdák azon a mintegy száz eurón felül, amire azért jogosultak hegyvidéken, mert a síkvidéki gazdákhoz képest „hátrányos helyzetű területen gazdálkodnak".

„Itt a hegyvidéken, ha pluszban különböző agrár-környezetvédelmi gazdálkodási módszereket alkalmaz a gazda, akkor még több száz euró pluszpént tud kapni” – magyarázta Haschi András. Azt is elmondta, hajlamosak a gazdák panaszkodni amiatt, hogy nem tudják betartani az előírásokat, ami miatt veszteség éri őket, de úgy véli, nem kellene ilyen probléma fennálljon, hiszen ez egy kompenzáció, amit nem kötelező igényelni. Azt javasolja, a gazda „igényeljen azokra a területekre, ahol betartja ezeket a szabályokat”.

Jó is, meg rossz is a tavalyi bővítés

A Hargita megyei APIA igazgatója szerint bár hosszas konzultációk előzték meg az Országos Stratégiai Terv összeállítását, nyilván előfordulhat, hogy akkor derültek ki problémák, amikor életbe léptek az új előírások, mondta, utalva a Maros megyei panaszokra, melyeket a nyílt levélben emlegettek a környezetvédők.

Hargita megyében a támogatásra jogosult területek tekintetében történt változás a 2023-2027-es uniós ciklusban, számolt be Haschi András. Ennek, véleménye szerint, lettek előnyei és hátrányai.„Területi változást hozott, ezek a területek költöztek, illetve egyes területeket átminősítettek egyik kategóriából a másikba, újabb területeket vontak be, ami azt jelenti, hogy a gazda most már kérhet plusztámogatást azokon a területeken. Bővítettek Hargita megyében, ami jó is, meg rossz is. Bizonyos gazdák, ha akarnak, kaphatnak több támogatást. De rossz is, mert ez valaminek a kárára megy. Azt jelenti, hogy kivonták a területet egy másik típusú támogatásból, ahol egyszerűbb szabályok voltak esetleg. Ezért rossz, mert nehezebben betartható kritériumokat szabtak meg ahhoz, hogy ezeket a támogatásokat meg tudják kapni” – fejtette ki az igazgató.

Hargita megyében 26 ezer kisgazda érintett az agrár-környezetvédelmi támogatások terén, tudtuk meg az intézmény vezetőjétől. Mint mondta, öt község kivételével egész Hargita megye olyan terület, ahol a kisgazdák igényelhetnek agrár-környezetvédelmi támogatást. Igénylik és többnyire be is tartják az előírásokat, mondta el Haschi András a korábbi évek adatai tapasztalatai alapján, hozzátéve, a szabályok betartását a helyszínen szokták ellenőrizni.

Idén, tavalyhoz képest újdonságra nem kell számítani az igazgató szerint, hiszen öt évre szól a 2023-ban megkezdődött uniós ciklus. A támogatási igényléseket március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a megyei mezőgazdasági kifizetési ügynökségekhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?