Kiszámíthatóságot várnak el a vállalkozók

 

A vállalkozók azt kérik a kormánytól, hogy bármilyen jellegű adómódosítás csak jövő évtől lépjen hatályba. A Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIMMR) elnöke, Florin Jianu kedd este kijelentette, hogy az adók bármilyen jellegű módosításának 2024. január elsejétől kell hatályba lépnie.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője a Concordia Munkáltatói Szövetség képviselőivel együtt Marcel Ciolacu kormányfővel tárgyalt a Victoria-palotában, és a találkozó után nyilatkozott a sajtónak.

A kép illusztráció | Fotó: rmdsz.ro

Florin Jianu elmondta, hogy a vállalkozók stabilitást és kiszámíthatóságot szeretnének. Ezért a képviselőik azt kérték a miniszterelnöktől, hogy a kormány által tervezett adómódosítások csak jövőre lépjenek hatályba. Ugyanakkor emlékeztették Marcel Ciolacut arra, hogy a kormánynak jó példát kellene mutatnia az állami költségvetés kiegyensúlyozásában és mindenekelőtt a kiadások lefaragásában. Azt is felvetették, hogy 2021- 2027-es ciklus uniós alapjaiból kapott támogatásokból az állam még nem költött el egy eurót sem, miközben újabb állami ügynökségek jönnek létre és folyamatosan nő a közalkalmazottak száma.

A Concordia Munkáltatói Szövetség elnöke, Dan Şucu beszámolója szerint a találkozón Marcel Ciolacu elmagyarázta a vállalkozók képviselőinek, hogy milyen nehézségekkel küzd a költségvetés, és a segítségüket kérte az állami bevételek növeléséhez. „Készek vagyunk segíteni, ugyanakkor elvárjuk, hogy a kormány elsőként mutasson példát a megtakarításokkal. Nem várhatja el a cégektől és az adófizetőktől, hogy fizessenek, először a saját háza táján kellene rendet teremtenie” - magyarázta.

Jianu és Şucu egyaránt hangsúlyozták: ígéretet kaptak a miniszterelnöktől arra, hogy a kormány időben tájékoztatja a vállalkozói szervezeteket a tervezett adóügyi intézkedésekről. Elmondták, hogy a találkozón több konkrét javaslat is elhangzott a költségvetési hiány csökkentésére, még egyik sem tekinthető véglegesnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?