Ismét felfüggeszti a termelést a marosvásárhelyi Azomureș

Ismét felfüggeszti az ammónia és műtrágya termelést a marosvásárhelyi Azomureș. A kombinát vezetése a magas gázárak miatt döntött a leállás mellett, s hiányolja a kormány stratégiáját a romániai nagyipar támogatására. 

Az Azomureș közleménye szerint az októberben újrakezdett termelés óta a földgáz felhasználásának költségei majdnem negyven százalékkal emelkedtek. A cég vezetése megjegyezte, hogy ez nincs összefüggésben az izraeli konfliktussal. A vállalat úgy látja, a térség bőséges gázkészletei ellenére az európai gázpiac jelentősen drágább, mint a világ más iparosodott részén. 

A svájci tulajdonban levő gyár két évvel ezelőtt is a megfizethetetlen gázárra hivatkozva állította le a termelést Fotó: az Azomures Facebook oldala

„A román államnak a saját energetikai forrásaiból következően vannak támogatási lehetőségei a nagyipar számára – ami egy nagy különbség az EU átlagához képest -, de nem használja azokat. Ennek eredményeként, míg  más gázkitermelő országok új műtrágyagyárakat építenek, más uniós tagállamok pedig milliárdos támogatási csomagokat állítottak össze az elmúlt években a nagyipar folyamatos termelésének érdekében, Romániában az Azomureș - az utolsó ilyen ilyen vállalatként - küzd azért, hogy működőképes maradjon” - idézte a G4Media Josh Zachariast, az Azomureș ügyvezető igazgatóját. 

A marosvásárhelyi kombinátban május utolsó napján indult újra részelegesen, októberben pedig teljes kapacitással a termelés, miután a vállalat 2021 decemberében leállt, s azóta csak néhány hétig termelt az üzem. A svájci tulajdonban levő gyár két évvel ezelőtt is a megfizethetetlen gázárra hivatkozva állította le a termelést. A műtrágya alapanyaga a földgáz, a termelési költségek legnagyobb tételét annak a beszerzésére fordított összeg jelenti. Az Azomureș egy átlagos évben kb. 1,3 millió tonna műtrágyát állít elő, amihez 700 millió köbméter földgázt használ fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?