IMF: a korábban becsült 2,2 százalék helyett 4,8 százalékkal nő idén a román gazdaság

Fotó: IMFA tavasszal becsült 2,2 százalékról 4,8 százalékra módosította kedden közölt jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a román gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Az IMF ugyanakkor jövőre a tavasszal előrejelzett 3,4 százalék helyett a bruttó hazai termék mérsékeltebb, 3,1 százalékos növekedésére számít.

Az IMF új adatai optimistábbak a Világbank előrejelzésénél. Utóbbi pénzintézet október elején úgy becsülte, hogy a román gazdaság idén 4,6 százalékkal bővül. A jövő évre vonatkozóan azonban a Világbank derűlátóbb az IMF-nel, és 3,2 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál.

A legkedvezőbb az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank korábbi előrejelzése, amely szerint a román gazdaság idén 5,4 százalékkal nő.

Az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság legutóbbi, júliusi előrejelzése 3,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre erre az évre, míg a költségvetési tervezet 4,6 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol.

Keddi jelentésében az IMF a korábban becsült 9,3 százalékról 13,3 százalékosra módosította az idei, és 4 százalékról 11 százalékra a jövő évi éves romániai inflációra vonatkozó előrejelzését. A nemzetközi pénzintézet szerint 2022 végén 14,7 százalékos, 2023 végén pedig 7,7 százalékos lesz az infláció.

Az IMF a globális hazai termék (GDP) 3,2 százalékos növekedését jelzi 2022-re a prognózisában, amit jövőre lassuló, 2,7 százalékos bővülés követ majd. Előző prognózisához képest nem változtatott az idei globális növekedési várakozásán, a jövő évit azonban 0,2 százalékponttal rontotta. A globális GDP tavaly 6 százalékkal nőtt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?