Az adóhatóság ellenőrzi az online értékesítő magánszemélyeket, és el kell tüntetni a borravalós befőttesüvegeket

Nem helyénvaló, hogy a bárokban kitesznek egy befőttesüveget, amelybe a vendégek betehetik a borravalót, hívta fel a figyelmet Lucian Heiuş. Az Országos Adóhatóság (ANAF) elnöke ugyanakkor közölte, ellenőrzik azokat a magánszemélyeket, akik online eladásai meghaladják a havi egymillió lejt.

A nagy futárszolgálatok nyilatkozatai alapján az Országos Adóhatóság (ANAF) beazonosított olyan magánszemélyeket, akiknek az online eladásai meghaladják a havi egymillió lejt, mondta el szerdai sajtótájékoztatón Lucian Heiuş. Hozzátette, ez adócsalásnak minősül, az érintettek ellenőrzésekre számíthatnak. Április elejétől több tucat online értékesítő magánszemélynél vizsgálódnak majd.

Fotó: Pexels

Az adóhatóság elnöke arról is beszélt, törvénytelen a borravalós befőttesüveg alkalmazása. Az adóellenőrök ott vizsgálódnak, ahol a kockázatelemzés alapján felmerül a nagy adócsalás gyanúja. Az elemzésekben egy befőttesüveg, amelyben naponta összegyűlhet 100-200 lej, nem jelent adócsalási kockázatot, de a törvény alapján, ezt a praktikát meg kellene szüntetni. Ha az adóhatósághoz ezzel kapcsolatban panasz fut be, kimennek és leellenőrzik. Kötelesek vagyunk minden beadványt kivizsgálni, panaszt tehetnek az alkalmazottak vagy az ügyfelek is, részletezte Lucian Heiuş. A borravalós befőttesüvegekre vonatkozóan viszont nem tesz említést a borravaló megadózásáról szóló törvény módszertana. Mint ismeretes a borravaló hivatalosítására vonatkozó jogszabály január 1-jén hatályba lépett, ez alapján a baksist fel kell tüntetni a számlán, majd kötelező ezt az alkalmazottaknak kiosztani, viszont csak 10 százalékos jövedelemadót terhelnek rá, társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulékot nem kell fizetni utána, és nem ÁFA-köteles.

 

Az ANAF elnöke a szerdai sajtótájékoztatón megjegyezte, néhány évvel ezelőtt,egy a Világbank támogatásával készített felmérés arra világított rá, hogy a romániaiak mintegy 60 százaléka természetesnek tartja, hogy ne fizessen adót, „ha megteheti”. Úgy véli, nagy szükség lenne az iskolákban, egyetemeken a pénzügyi oktatásra, hogy a fiatalok megértsék az adózás fontosságát. „Meg kell érteniük, hogy nem pusztán jogi, hanem erkölcsi kötelesség is időben befizetni az adókat” – idézi az adóhatóság elnökét az Agerpres.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?