banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Egyes munkaadók szerint azért alkalmaznak távol-keletieket, mert a romániaiakat nem érdeklik a felkínált állások

Közel ötszáz munkahelyből lehetett válogatni egy pénteki focşani-i állásbörzén, de csak alig száz érdeklődő volt.

Srí Lanka-i vendégmunkások a ditrói pékségben | Archív felvétel/AgerpresA Vrancea Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) által szervezett rendezvényen jelenlévő cégek képviselői az Agerpresnek elmondták, hogy ilyen körülmények között egyre több vállalat kénytelen Európán kívüli, főként Srí Lanka-i, pakisztáni vagy indiai munkaerőt alkalmazni.

Az egyik cég humánerőforrásért felelős munkatársa, Florina Alexandroiu arról számolt be, hogy vonzó fizetést, étkezési utalványokat, magán egészségbiztosítást, a más településeken élőknek pedig ingyen szállást is felajánlanak, mégis alig akadnak jelentkezők az állásokra. Más megyékből is próbáltak munkaerőt toborozni, sikertelenül. „Emiatt az EU-n kívülről, Indiából vagy Srí Lankáról kellett munkavállalókat alkalmaznunk. Jelenleg 12 EU-n kívüli vendégmunkásunk van, de szándékunkban áll a számukat növelni. Rájuk vagyunk szorulva, mert cégünk körülbelül 200 személyt foglalkoztatna, de eddig csak 70 állásra sikerült jelentkezőt találni” – magyarázta.

A Vrancea Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségtől az elmúlt egy évben több mint száz vállalat kért igazolást EU-n kívüli munkavállalók alkalmazásához. Az intézmény szóvivője, Daniela Brihoianu szerint tavaly főként a Moldovai Köztársaságból érkeztek a megyébe vendégmunkások, idén a leginkább Vietnamból, Pakisztánból, Srí Lankából és Indiából.

Kapcsolódók

Kimaradt?