Egy év alatt 96 százalékkal csökkent az orosz autógyártás

A 143 milliós országban májusban mindössze 3720 személygépkocsit gyártottak.

Mindössze 3720 új személygépkocsi készült májusban Oroszországban, közölte a moszkvai statisztikai intézet. Ez elképesztő mértékű, 96,68 százalékos visszaesés 2021 májusához képest, amikor 112 ezer személygépkocsit gyártottak. A termelés zuhanása a nyugati szankcióknak a hatása, valamint annak, hogy egy sor vállalat kivonult az országból, tiltakozásként az Ukrajna elleni agresszió miatt.A Lada egyik, pár éve piacra dobott modellje | Fotó: Wikipedia

Az Európai Üzleti Szövetség (EBA) adatai szerint májusban 24 268 új személygépkocsit és könnyű haszonjárművet adtak el Oroszországban, 83,5 százalékkal kevesebbet, mint 2021 azonos időszakában. Áprilisban az EBA még az eladások kb. 50 százalékos csökkenését jósolta.

Az eladási adatok azt mutatják, hogy a termelés és az eladások meredek zuhanása az orosz tulajdonban levő gyártókat is sújtja. A legkelendőbb márka a Lada volt, melyből 6012 talált gazdára májusban, 84 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ennek az oka az, hogy a Lada gyártója, az Avtovaz teljesen ki van szolgáltatva a külföldi alkatrész beszállítóknak.

A legnépszerűbb márkák májusi Top 25-ös listáján a Duster a 8., a Logan a 16., a Sandero pedig a 19. helyen állt. Az orosz piacon, ezen márkákkal forgalmazott járműveket nem a Dacia, hanem a Renault gyártja, jobban mondva gyártotta. A Renault májusban eladta oroszországi érdekeltségeit az orosz államnak, illetve a moszkvai önkormányzatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?