Édes élet – átlagban havonta 6,5 liter szénsavas üdítőt iszik minden romániai lakos

Az üdítők piacát a Coca-Cola dominálja, de a legnagyobb gyártók között ott van a székelyföldi Romaqua is.

Románia lakosságának túlnyomó részét nem foglalkoztatja túlságosan az egészséges táplálkozás, legalábbis ezt sugallja az a tény, hogy az egy főre eső havi üdítőital fogyasztás 18 liter. Tavaly közel 4,1 milliárd liter üdítőt ittunk meg, 1,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez a mennyiség 1 638 olimpiai méretű (50 X 25 méter) úszómedence űrtartalmának felel meg, amennyiben az 2 méteres szintig van feltöltve.

Az Euromonitor piackutató cég adatai szerint az árbevétel ennél nagyobb mértékben, 8,8 százalékkal csökkent. Ez azt jelenti, hogy a járvány alatt az emberek az olcsóbb termékeket vásárolták. Tavaly 11 milliárd lejt költöttünk üdítőitalokra.

A termékkategórián belül az ásványvizek a legnépszerűbbek, ezek teszik a teljes fogyasztás kb. 60 százalékát. Laboratóriumi vizsgálatok sora bizonyítja, hogy ezek egy része minőségileg nem jobb a csapvíznél. A népnyelvben lónyálként is emlegetett szénsavas üdítőkből 1,47 milliárd litert fogyasztottunk. Az ezeknél minőségibb, s egyúttal drágább szénsavmentes italokból lényegesen kevesebb, mindössze 288 millió liter fogyott.

A szénsavas italok hazai piacát a világ két legnagyobb gyártója, a Coca-Cola és a PepsiCo uralja. A népszerűségi listát a Coca-Cola vezeti, 21,4 százalékos piaci részesedéssel, s a Pepsit a Fanta is megelőzi. Az első öt közé egy hazai márka is bekerült, a Bihar megyei European Food által gyártott Frutti Fresh, melyből több fogyott, mint Spriteból.

A szénsavmentes üdítők piaca sokkal kiegyensúlyozottabb. Bár az első helyen itt is a Coca-Cola áll, a Cappy nevű italával, utána négy másik cég terméke következik. A harmadik legnépszerűbb szénsavmentes üdítő a borszéki székhelyű Romaqua terméke, a Giusto, 12,1 százalékos piaci részesedéssel.

Az ásványvizek között évek óta a Borsec a legnépszerűbb, s ez tavaly sem változott.

(Nyitókép: Pexels/Olenka Sergienko)

Kapcsolódók

Kimaradt?