Akószámra vedeljük az üdítőket: hatszáz millió eurót költünk egy év alatt kólára

Az átlagos hazai fogyasztó akószámra vedeli az egészségtelen szénsavas üdítőitalokat, gyümölcsléből ellenben csak fejenként évi 15 pohárral iszunk.

A romániaiak a térség legnagyobb szénsavas üdítőital fogyasztói, az Euromonitor piackutató cég adatai szerint. Tavaly 1,34 milliárd liter volt a hazai fogyasztás, ami azt jelenti, hogy átlagban minden egyes romániai lakos körülbelül 71 liter üdítőt ivott. A teljes összeg, amit szénsavas hűsítőkre költöttünk, 600 millió euró körül mozog.

A régió országai közül Lengyelországban isszák a legtöbb üdítőt, tavaly 1,76 milliárd litert, ám a lakosság száma körülbelül duplája a romániainak, az egy főre eső fogyasztás tehát nem eget rengető, mindössze 47 liter. Az egy főre eső fogyasztásban utánunk a bulgárok következnek, ők fejenként 52 litert eresztettek le a torkukon 2016-ban. A magyarok körülbelül ugyanannyit isznak, mint a lengyelek, 46 litert, a csehek úgyszintén, 45 litert.

A hazai fogyasztás nemcsak régiós, hanem európai viszonylatban is nagyon magasnak számít, nem véletlen, hogy Călin Clej, a PepsiCo regionális marketing igazgatója a közelmúltban azt nyilatkozta: a kontinens országai közül Romániában vásárolják a legtöbb Pepsit. Idehaza a Pepsi a második legnépszerűbb szénsavas üdítő, többet csak Coca-Colából adnak el.

A népszerűségi listán egy másik Coca-Cola HBC termék, a Fanta a harmadik, majd két hazai márka, a bihari European Drinks által gyártott Adria és Frutti Fresh következik. A Coca-Cola egyébként a teljes közép-kelet-európai térségben a legnépszerűbb hűsítőnek számít. Az egyetlen kivételt Csehország jelenti, ahol egy helyi terméket, a Kofolát isszák a legtöbben.

Gyümölcslevekre az egytizedét költjük

A szénsavas üdítőknél sokkal egészségesebb gyümölcslevekből és nektárokból már sokkal kevesebbet vásárolnak a fogyasztók, aminek részben minden bizonnyal anyagi oka van, ez utóbbiak ugyanis lényegesen drágábbak. Ezekből európai viszonylatban mi isszuk a legkevesebbet, fejenként mindössze évi 2,9 litert.

Gyümölcslevekre és nektárokra tavaly 60-70 millió eurót költöttünk, egytizedét annak a pénznek, amit szénsavas italokra adtunk ki. A Gyümölcslégyártók Európai Egyesületének adatai szerint 2016-ban 58 millió liter ilyen jellegű italt fogyasztottunk, ami kb.5 százaléka annak a mennyiségnek, amit kólából megittunk.

A szénsavas üdítők a sörhöz és a fagylalthoz hasonlóan erőteljesen szezonális termékek, az éves fogyasztás 60-65 százaléka a május-szeptember időszakra tehető. Az eladások volumene időjárásfüggő, nagyon valószínű tehát, hogy az idei forró nyár a tavalyinál is magasabb szintre srófolja a fogyasztást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?