Az első hét hónapban 4,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 4,7 százalékkal, szezonális és naptárhatással kiigazítva 2,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az idei első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet.

A kép illusztráció | Fotó: PixabayJúliusban az építőipari termelés a nyers adatok szerint 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kiigazított érték szerint 8,2 százalék volt a növekedés. Az első hét hónapban a növekedés főleg a karbantartási és javítási munkálatok emelkedésének volt köszönhető, amelyek 12,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az új építések volumene 3 százalékkal, míg a felújításoké 0,1 százalékkal nőtt.

Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 16,3 százalékos, a lakóépületeknél 5,8 százalékos növekedést jegyeztek fel, ugyanakkor az ipari létesítményeknél 3 százalékos visszaesés volt.

Tavaly 1,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés az előző évihez mérten, miután 2020-ban 15,9 százalékkal, 2019-ben csaknem 28 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?