Az építőiparban 6,5 százalékkal nőtt a termelés az első negyedévben

A nyers adatok szerint 6,5 százalékkal nőtt a román építőipari termelés az idei első negyedévben a tavalyi év azonos időszakhoz mérten – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított növekedés 4,1 százalék volt.

Illusztráció | Fotó: AgerpresA növekedés főleg a karbantartási és javítási munkálatok volumenének köszönhető, amely 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A felújítások volumene 5,1 százalékkal, míg az új építéseké 4,1 százalékkal volt nagyobb. Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 18,3 százalékos, a lakóépületeknél 18 százalékos növekedést jegyeztek fel, ugyanakkor az ipari létesítményeknél 7 százalékos visszaesés volt.

Márciusban az építőipari termelés volumene 4,6 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi év harmadik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 1,1 százalék volt a bővülés.

Tavaly 1,8 százalékkal csökkent a román építőipari termelés az előző évihez mérten, miután 2020-ban 15,9 százalékkal, 2019-ben csaknem 28 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?