Átadták Székelyvarságon a régió első ülőliftes sípályáját

A szerző felvételeiMegnyitotta kapuit a magyar állami támogatással létrehozott székelyvarsági sípálya, a próbaüzemet követő hivatalos átadást hétfőn tartották a hegyvidéki településen. Az új létesítmény a székelyföldi régió első ülőliftes sípályája.

Őszies időjárás közepette kezdődött hétfőn a Székelyvarságon létrehozott sípálya megnyitó ünnepsége, azonban a beszédek elhangzása és az egyházi áldás után az alkalomhoz, valamint a helyszínhez jobban illő sűrű hóesés váltotta a szakadó esőt.

A megnyitó résztvevőit Magyari József, a pályát üzemeltető Székelyvarság Négyévszakos Sí- és Túraközpont Egyesület munkatársa köszöntötte. Megjegyezte: a község népszerű a kirándulók körében, azonban a téli időszakban a vendégházak, panziók többnyire üresen álltak, így a holt szezon kitöltése vezetett elsősorban a sípálya létrehozásához.

Magyari kifejtette, az utóbbi 10-15 évben szinte teljesen megszűnt a településen a sísport, pedig korábban voltak hagyományai. Hozzátette, az ötlettől a megvalósításig négy év telt el, a kivitelezés maga mintegy másfél évig tartott. Magyari József örömmel számolt be az első hét kedvező tapasztalatairól, sokan felkeresték az új létesítményt az előző napokban.

Összekötnék a hargitai sípályákat

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelő államtitkár a megnyitón elmondta: az általa vezetett államtitkárság 420 millió forinttal támogatta a sípálya létrehozását. A politikus kiemelte, hogy hosszútávon szeretnék összekötni a Hargita-hegység sípályáit: a Madarasi Hargitán, Hargitafürdőn át a Csíki-medencét és Székelyvarságot is, létrehozva így egy, a régióban egyedülálló sípályarendszert.

„Nagyon reméljük, a járványhelyzet úgy fog alakulni, hogy az év második felében a magyarországi turisták újra el tudnak majd jönni ide Székelyföldre. A sport egyik kiemelt területévé vált a nemzetpolitikának, az elmúlt esztendőkben több nagy sportberuházás történt a környéken. Jó dolog az, hogy most a varsági sípálya is elkészült. Reméljük, a következő években meglesz arra a szándék és a támogatás, hogy összekapcsoljuk a hargitai sípályákat” – mondta el Potápi Árpád János a Maszol érdeklődésére.

A közepes nehézségi fokú, 1050 méter hosszú, 161 méteres szintkülönbségű sípályát kétüléses libegő, pályaverő gép, öt hóágyú és az ezekhez vizet biztosító 8000 köbméteres víztározó és vezetékrendszer szolgálja ki. A pálya kialakításánál Miklós Edit csíkszeredai származású alpesi sízőnek, a Magyar Síszövetség volt elnökének a szakmai tanácsait is kikérték.A napi bérlet: 80 lejbe kerül felnőtteknek, 60 lejbe gyerekeknek. Fél napos bérlet vásárlására is van lehetőség, 10:00-13:00 óra és 13:00-16:00 között 50 lej felnőtteknek, 10:00-13:00 között és 13:00-16:00 között 40 lej gyerekeknek. A székelyvarsági sípálya hétfőtől vasárnapig, 10:00-16:00 óra között várja a látogatókat. További információk a sípálya hivatalos Facebook-oldalán találhatók.

Székelyvarság polgármestere, Tamás Ernő a település egyik legfőbb kitörési pontjának nevezte a turizmust, ezen kívül a sípálya fontos küldetésének nevezte a fiatalok sportra való nevelését. A polgármester hozzátette: a fejlesztésre vannak még ötleteik, terveik, és szeretnék a községet szerves részévé tenni a székelyföldi idegenforgalomnak.

Fontos lépésnek nevezte a sípálya létrehozását Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is „Mind a négy évszakban kiemelkedő turisztikai kínálatot tud nyújtani Székelyvarság az idelátogatóknak. Minden olyan lépés, ami ezt segíti, bővíti, az itteni embereknek is hasznot tud generálni” – fogalmazott. Az esemény zárásaként Jánosi Gellért, székelyvarsági római katolikus plébános megáldotta a sípályát.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Bányai Gábor magyarországi országgyűlési képviselő, Erdei Rudolf, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Vezérigazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Brendus Réka – a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője is.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?