banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Hargita megyei hegyimentők: legyünk türelmesek egymással a túlzsúfolt sípályákon

Az idei síszezon kezdete óta több mint száz baleset történt a Hargita megyei sípályákon, ezért a hegyimentők nagyobb elővigyázatosságra, védőeszközök használatára intik a téli sportok kedvelőit.

A Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálat vezetője, Fekete Örs úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy a leggyakoribb sérülés az esések miatt bekövetkező ficam, rándulás és törés. A hegyimentő közszolgálat elnöke szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen védőfelszerelésre van szükségük a sízés alkalmával, a figyelmetlenség, valamint a sítudásunknak nem megfelelő nehézségű sípálya kiválasztása is oka lehet a baleseteknek.

Fekete Örs arra kéri a téli sportok kedvelőit, hogy legyenek türelmesebbek, ugyanis Hargita megye mind a 30 sípályáját a szokásosnál többen szeretnék használni, ugyanis azok is itthon síznek most, akik a korábbi években inkább a külföldi síközpontokat látogatták.

„Minden működő sípályán nagy a tömeg, ezért az emberek idegesebbek a szokásosnál. De türelmesnek kell lennünk egymással, meg kell értenünk, hogy bizonyos esetekben várni kell a mentőkre, és ezért le kell állítani a felvonókat, hogy biztonságosan elszállíthassuk a sérülteket” – mutatott rá Fekete Örs, aki azt is hangsúlyozta, hogy akik sízésre készülnek, előtte ne fogyasszanak alkoholt, és jól állítsák be a lábukon a síléceket.

Ugyanakkor, ha a hegyekben útnak indulnánk, legyen nálunk meleg tea, étel, elemlámpa és indulás előtt győződjünk meg, hogy a telefonunkat feltöltöttük, hogy tudjuk segítséget kérni, ha bajba kerülünk.

„A hegyekben vastag a hóréteg, erős szél van és fagy, gyorsan sötétedik. Semmiképpen ne induljunk el hosszabb túrákra, nem ez a kalandozásokra alkalmas időszaka az évnek” – hívta fel a figyelmet a hegyimentők vezetője.

(Címlapkép: SkiGyimes - Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?