Adrian Câciu: a kolozsvári metró a legnagyobb késésben levő PNRR-s beruházás

2026 júniusára be kellene fejezni, de még egy kapavágást sem tettek, sőt, a régészeti feltárás sem kezdődött el.

Az országos helyreállítási tervben (PNRR) szereplő valamennyi beruházás közül a kolozsvári metró van a legnagyobb késésben – nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva Adrian Câciu, a beruházások és európai projektek minisztere.

„Még ott tartunk, hogy nincs építésvezetői szerződés, nincs behatárolva az építőtelep, hogy kezdődjenek az ásatások, pedig az végéig végeznünk kellene a kivitelezés 50 százalékával. Aggódom” – mondta a tárcavezető.

Fotó: gulermak.tr.com

Ellenpéldaként a bukaresti M6-os metróvonalat említette, ahol már végeztek a munkálatok 30 százalékával, és véleménye szerint adottak a feltételek, hogy lehívják a beruházásra elkülönített teljes összeget.

Logikus párhuzamba állítani a két beruházást, azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kolozsvári nagyobb volumenű, mivel 8,8 km metróvonal megépítését feltételezi, míg a bukaresti csupán 6,6 km hosszú lesz.

Adrian Câciu elmondta, hogy a helyhatósági választások után a helyszínen fog tájékozódni. Azért nem teszi ezt hamarabb, mert nem szeretné, ha Emil Boc polgármester támadásként értékelné, hogy a kampányban előveszi a metró ügyét. „Azt szeretném, ha a helyhatóság teljes figyelme erre a projektre irányulna” – nyilatkozta a miniszter.

Az, hogy a PNRR keretösszegéből a kolozsvári metróra szánt 300 millió eurót teljes egészében fel lehetne használni, már jó ideje teljességgel kizárt, az elfecsérelt összeg százmilliós nagyságrendű lesz. A helyi önkormányzat hosszú hónapok óta érdemi kommunikáció helyett csak ködösít a metróval kapcsolatban. Emiatt azt sem lehet tudni, hogy elkészült-e a terv, melyet február végéig kellett volna befejeznie a kivitelezőnek.

A beruházásra kiírt közbeszerzési eljárást a metróépítés terén nagy tapasztalattal rendelkező török Gülermak nyerte meg.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?