A világ élvonalába tartozik Románia az egy főre eső GDP növekedése alapján

Az évtized végéig 3,5 százalékos éves átlagos növekedést produkálunk, ami világviszonylatban a 12. legjobb érték.

Éves átlagban 3,5 százalékkal fog nőni Romániában az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) a 2030-ig terjedő időszakban, írja a Ziarul Financiar a tekintélyes Harvard egyetem tanulmányára hivatkozva. Ezzel világszinten a 12. helyen állunk.Illusztráció: Pixabay

A tekintélyes oktatási intézmény szakértőinek becslései szerint a leggyorsabb, 4,79 százalékos éves növekedést Kína produkálja majd, megelőzve Grúziát (4,68 százalék) és Litvániát (4,58 százalék). Előttünk egyetlen EU-tagállam áll még a rangsorban, Lettország, 4,3 százalékkal.   

A gyors növekedés ellenére, ezen mutató tekintetében Kína 2030-ban is fényévekre lesz a fejlett országoktól. A Világbank adatai szerint 2020-ban még Románia is megelőzte, nálunk 14 862 dollár volt az egy főre eső GDP, míg Kínában csak 12 556 dollár.

Románia esetében az előkelő helyezés nem csupán annak az eredménye, hogy gyors ütemben nő a gazdaság, hanem annak is, hogy a lakosság csökken, aminek következtében egyre nagyobb az egy főre eső GDP. A GDP abszolút értékének a tekintetében már távolról sem állunk olyan jól, a globális rangsor 65. helyét foglaljuk el.

A Harvard tanulmánya szerint az elkövetkező 8 évben évi átlagos 2,87 százalékkal nő majd a gazdaság. Ez elmarad az elmúlt évtized 3,07 százalékos átlagától.

A tanulmány szerzői arra számítanak, hogy az évtized végéig Uganda fejlődik majd a leggyorsabban, 7,48 százalékos évi átlaggal. A második helyre Kambodzsát várják, 6,14 százalékkal. Litvánia és Lettország esetében 3,68, illetve 3,38 százalékos átlagos éves fejlődési ütemet prognosztizálnak.

Abban, hogy ebben az évtizedben Uganda és Kambodzsa gazdasága növekszik majd a leggyorsabban semmi meglepő nincs, hiszen az elmaradott országoknak könnyű látványos fejlődést produkálniuk, mivel nagyon alacsony a viszonyítási alap.

Kapcsolódók

Kimaradt?