A közlekedési minisztérium jóváhagyta 12 hidrogénhajtású vonat beszerzését

A közlekedési minisztérium jóváhagyta 12 hidrogénhajtású vonat beszerzését a környezetbarát szerelvények üzembe helyezésének kísérleti projektje részeként. A beruházás becsült összköltsége 973 millió euró. – írja a Hot News.

A közlekedési minisztérium Műszaki és Gazdasági Bizottságának pénteki ülésén jóváhagyták az első, hidrogénnel működő motorvonatok beszerzésének beruházási mutatóit. A Vasúti Reformo Hatósága által gyakorlatba ültetendő kísérleti projekt célja 12 darab 160 férőhelyes motorvonat beszerzése, valamint a járművek karbantartási, javítási szolgáltatásainak és a hosszú távú hidrogén-ellátásának biztosítása.

Fotó: Pixabay

A hidrogén üzemanyagcellás és elektromos meghajtású motorvonatok kísérleti projektjével elsősorban Bukarestet és Ilfov megyét, illetve román fővárostól északra fekvő megyéket kötnék hatékonyabban össze Argeșsel, Dâmbovițával, illetve Giurgiuval, de a vonatok üzemeltethetőségük révén akár Olt vagy Dolj megyéig is eljuthatnak.

A vonatokon kerékpár tárolására alkalmas hely is lesz, és a mozgássérültek fel- és leszállása is akadálymentesített.

A beruházás finanszírozása vissza nem térítendő uniós forrásokból történik az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében, valamint az állami büdzséből a szállításügyi minisztériumon keresztül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?