A kormány időhúzása miatt késnek az állami támogatásban részesülő beruházások

A szaktárca hét hónapon át halogatta a finanszírozási szerződések megkötését a nyertes cégekkel.

A Gazdasági és Vállalkozásügyi Minisztérium 2022-ben hirdetett pályázatot állami támogatásra olyan cégeknek, melyek a feldolgozóiparban terveznek beruházásokat. A pályázatokat 2022 decemberéig lehetett benyújtani, a szaktárca pedig 2023 áprilisában jelentette be, hogy mely nyolc cég kapja meg az állami támogatást.Fotó: Agerpres

Az eredményhirdetést követően a minisztérium hét hónapig halogatta a szerződések aláírását, írja a Ziarul Financiar. Az érthetetlen huzavona miatt a beruházások kivitelezése késik.

„Alapos erőfeszítéseket teszünk, hogy behozzuk az eredményhirdetés és a finanszírozási szerződések megkötése között elvesztegetett időt. Az építkezés június elején kezdődik, a berendezések legyártása pedig folyamatban van” – nyilatkozta Alex Melcovich, az egyik nyertes cég társtulajdonosa.

Hasonló szellemben nyilatkozott az Eco Friendsheep vezetője is. „Ha idejében aláírtuk volna a szerződést a gazdasági minisztériummal, akkor most a gyár működéséről beszélhetnénk. Lényegében egy évvel csúszott el a beruházás” – mondja Cristian Mercioniu, a vállalat tulajdonosa.

A pályázat nem csupán csúszott, de botrányoktól sem volt mentes. Az állami támogatásra 97 cég pályázott. Ezek közül 21 ért el maximális pontszámot, melyeket a profitráta, vagyis az árbevételhez arányított nyereség alapján rangsorolták. Ez oda vezetett, hogy sokszáz dolgozót foglalkoztató nagyvállalatokat pár munkatárssal rendelkező, minimális árbevételű cégek előztek meg.

A nyolc nyertesnek összesen 15 alkalmazottja volt 2022-ben, a nyereségük pedig az éves forgalom 80-90 százalékát tette ki, ami többszöröse a feldolgozóipar átlagának.    

Kapcsolódók

Kimaradt?