A dömpingáron érkező ukrán cukor miatt háborognak a hazai termelők

Elméletileg nem lehetne ukrán cukor a hazai boltok polcain, a valóságban azonban nem így van.

Átiratban fordult a kormányhoz és a vámhatósághoz a marosludasi cukorgyár és a Cukorrépatermesztők Béta Egyesülete, írja az economica.net. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy a hatályos intézkedések kijátszásával továbbra is jelentős mennyiségben és dömpingáron érkezik cukor az országba.Fotó: AdobeStock

Bizonyítékként azt hozzák fel, hogy a Lidl a leszerződött mennyiségnél kevesebbet hajlandó csak átvenni a ludasi gyártól, miközben az áruházaiban ukrán cukrot forgalmaz. „Figyelembe véve, hogy csak a cukorrépa annyiba került a jelenlegi idényben, amennyi a kereskedőnél a fogyasztói ár, kérdés, hogyan tudják értékesíteni az árujukat a romániai gyártók és, hogy megéri-e alapanyagot vásárolniuk a romániai gazdáktól?” – olvasható az átiratban.

A ludasi gyár vezetősége és a cukorrépatermelők azt kifogásolják, hogy a Lidl, bár 8000 tonna cukorra szerződött az üzemmel, nem hajlandó átvenni a teljes mennyiséget. A panaszosok ezt annak a számlájára írják, hogy az áruházlánc 3,99 lej/kg áron, vagyis a piaci átlagnál jóval olcsóbban adja a Delmario márkanevű, az EU-n kívülről származó terméket. Véleményük szerint ennek származási helye nagy valószínűséggel Ukrajna.

Az economica.net megkeresésére a Lidl semmitmondó választ adott, nem tagadta, de nem is ismerte el, hogy a szóban forgó cukor Ukrajnából érkezett.

A monitorulpreturilor.info árösszehasonlító portál adatai szerint a Lidl által forgalomba hozott kristálycukor gyanúsan olcsó. A Lidl közvetlen konkurensének számító Penny 5,19-5,25 lejes áron adja a cukor kilóját, a Carrefour Express 4,45, Kaufland pedig 4,59 lejért adja kilóját, ráadásul utóbbi akciós ár.

A 2023-ban újraindult ludasi gyár 24 ezer tonna cukrot állított elő tavaly, idén pedig még nagyobb mennyiséggel terveznek, 7300 hektárra szerződött le erdélyi cukorrépa-termesztőkkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?