FRISSÍTVE - Opcionális lesz a második nyugdíjpillér, de a kormányfő nem tud róla

Nem számolják fel a nyugdíjrendszer második pillérét – jelentette ki szerdán Viorica Dăncilă. A  miniszterelnök közölte, hogy  még nem ismertették vele hivatalosan Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter terveit a második pillérhez való hozzájárulást opcionálissá tételéről. FRISSÍTÉS: Az államfő szerint "ez a vég kezdete".

A munkaügyi miniszter kedden este a România Tv hírtelevízióban bejelentette: már „kőbe van vésve”, hogy a nyugdíjalapokat nem államosítja ugyan a kormány, de a második pillérhez való hozzájárulást opcionálissá teszi. Lia Olguţa Vasilescu nem részletezte, hogy mikortól vezetik be ezt az intézkedést.

A miniszter csak annyit közölt, hogy „a nyár folyamán” ismertetik az adófizető polgárokkal a második nyugdíjpillérhez való hozzájárulás előnyeit és hátrányait. Azt szeretnék: a lakosság ezeknek az információknak a birtokában döntsenek arról, hogy a továbbiakban kívánnak-e fizetni a nyugdíjalapoknak.

Vasilescu szerint ugyanis nagyon sokan a második pillér befizetői közül úgy gondolják: nagyobb nyugdíjuk lesz, mint azoknak, akik csak az első pillérhez (az állami nyugdíjalaphoz) járulnak hozzá. „Ez nem így van. A második pillérhez való hozzájárulást az első pillérhez való hozzájárulástól vonjuk el” – magyarázta a tárcavezető.

Szerdán a miniszterelnök erről azt mondta: valóban tárgyalnak arról, hogy opcionális legyen a második pillér, de nincs konkrét módosítási javaslat. „Nem láttam ezt a változtatást, tehát nem tudok részletekről beszámolni. Amit bizonyosan állíthatok, hogy nem szűnik meg a második pillér, hogy ne keltsünk aggodalmat. Még nem láttam ezt a tervezetet, de amint elolvastam, elmondom a véleményemet" – jelentette ki Viorica Dăncilă.

FRISSÍTÉS: "Rossz hír", hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) át akarja alakítani a nyugdíjrendszer második pillérét - nyilatkozta szerdán Klaus Iohannis emlékeztetve arra, hogy ez az intézkedés nem szerepel az alakulat kormányprogramjában. Az államfő úgy vélekedett, a tervezett intézkedés aggodalmat kelthet a fiatalabb munkavállalókban, akik hozzájárulnak a második pillérhez. "Az emberek nagy reményeket fűznek a magánnyugdíjalaphoz, mert ez alternatívát jelent számukra az állami nyugdíjra. Rossz hír, hogy a PSD elismerte, változtatni akar a kettes pilléren" - fogalmazott Johannis.

Az elnök szerint ez már "a vég kezdete". "Újabb és újabb módszereket találnak majd arra, hogy meggyőzzék az embereket, mondjanak le a második pillérről, maradjanak csak az elsőnél. (...) Az állampolgároknak tudniuk kellett volna a választások előtt, hogy a PSD ezt tervezi. A kormányprogramban nincs szó erről" - tette hozzá

Kapcsolódók

Kimaradt?