A kormányfő szerint van pénz a bérekre és nyugdíjakra

"Van pénz a bérekre és nyugdíjakra" - közölte Viorica Dăncilă kormányfő szerdán, hozzátéve: nem szeretné, ha aggodalmat keltenének az alkalmazottak és nyugdíjasok körében.

A miniszterelnök Klaus Johannis kedd esti sajtónyilatkozatára reagált. Az államfő felszólította a kormányt, közölje világosan, milyen tervei vannak a nyugdíjrendszer második pillérével, a kötelező magánnyugdíjalappal, illetve hogy van-e elegendő pénz az államkasszában az idei bérek és nyugdíjak kifizetésére.

"Nincsen semmilyen probléma, és tényleg nem szeretném, ha aggodalmat keltenénk a nyugdíjasok körében, hogy nem tudjuk kifizetni a nyugdíjakat vagy a fizetéseket. Van pénz a bérekre és nyugdíjakra. Az elnök úr mondhatja, ez az ő véleménye, de én az igazságot mondom - van pénz a bérekre és nyugdíjakra" - nyilatkozta a kormányfő miután részt vett a mezőgazdázok országos konferenciáján.

Viorica Dăncilă hozzátette, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is megerősítette, hogy van fedezet a nyugdíjakra és bérekre.  Arra a kérdésre, hogy Johannis elnök kijelentéseit az ellene indított "háború" újabb lépéseként látja, azt válaszolta: "Ez az államelnök véleménye, én mindig a konszenzus híve voltam, egy jó intézményközi kapcsolat híve, nem szeretném kommentálni ezt a nyilatkozatot. Járom a saját utam. Nekem az a fontos, hogy gyakorlatba ültessem a kormányprogramot, és megteszem ezt".

Szerinte az uniós alapok lehívásával sincs baj

2016-ban nulla százalékos volt az uniós alapok lehívási rátája, jelenleg 16 százalékon áll, megközelítve a 18 százalékos uniós átlagot - hangsúlyozta szerdán Viorica Dăncilă miniszterelnök. A kormányfő szerint Klaus Johannis államfő elfelejtette megemlíteni, hogy a 2014-2020-as pénzügyi ciklusról beszél, és hogy 2016 elején még a menedzsmenthatóságok sem voltak engedélyezve.

„Nulláról kezdtük, most 16 százalékon állunk, alig elmaradva az unió 18 százalékos átlagától. Olyan országok vannak mögöttünk, mint Németország és Olaszország. Mindent elkövetünk azért, hogy pályázatokat állítsunk össze és minél több uniós pénzt lehívjunk” - nyilatkozta Dăncilă.

Kapcsolódók

Kimaradt?