Az autóiparon múlik, hogyan teljesít a román gazdaság

Tavaly a gépjárműipar a GDP-nek 12,5, a kivitelnek pedig 25,4 százalékát adta. Idén előreláthatóan tovább nő az ágazat súlya a gazdaságon belül.   

Nem csak a román gazdaság egésze szárnyalt tavaly, hanem a kivitel is, 6 milliárd euróval exportáltunk többet, mint 2016-ban. A 9,1 százalékos növekedésnek köszönhetően a külföldön értékesített javak összértéke 62,6 milliárd euróra nőtt.

A tekintélyes növekedés dacára a kivitel még mindig csak 33 százalékát teszi ki a bruttó hazai terméknek, ami a régió más országaihoz képest roppant alacsony arány: Magyarország és Csehország esetében a kivitel a GDP 83 százalékának felel meg, de még a bulgároknál is 66 százalék. Nem meglepő, hogy ennyire gyengén teljesítünk a külkereskedelem terén, tekintve, hogy a mintegy 400 hazai cég közül csupán 22 500 dolgozik külföldre. Ennél is aggasztóbb azonban a kivitel egyoldalú struktúrája, 25,4 százalékát ugyanis a gépjárműipar adja.

A tíz legnagyobb exportőr közül 9 az autóiparban tevékenykedik. Az első számú exportőr, az elmúlt évekhez hasonlóan, tavaly is az Automobile Dacia volt. A második helyre a Daimler sebességváltókat gyártó szászsebesi üzeme került, amely 2016-ban még csak a 26. volt. Egyetlen év leforgása alatt a cég kivitele 1,7 milliárd euróval nőtt.

Az első tízbe a Ford Románia, a Honeywell Technologies, a Continental Automotive két vállalata, az Autoliv, a Flextronics és a Takata fért még be. A Ford kivételével valamennyi cég autóalkatrészeket gyárt, gyáraik kivétel nélkül Erdélyben vannak. A kakukktojást a kőolajipari termékeket előállító Rompetrol Rafinare jelenti, mely tavaly az ország harmadik legnagyobb exportőre volt.

Közel 28 milliárd eurós bevétel várható

A gépjárműipar 2017-es árbevétele 23,5 milliárd euró volt, aminek 28 százaléka autógyártásból, 72 százaléka pedig alkatrészgyártásból származott. A termelés java, 15,8 milliárd euró értékben, exportra ment. A Személygépkocsigyártók Romániai Egyesületének becslései szerint az ágazat forgalma idén el fogja érni a 28 milliárd eurót. A tekintélyes növekedés motorja a craiovai Ford üzem lesz, ahol felfuttatják a termelést.

 Ennek hatására 2018-ban az ágazat árbevételének 31 százalékát az autógyártás adja majd, az alkatrészek részesedése 69 százalékra csökken. Az export volumene, valamint annak a külkereskedelem egészén belüli részaránya minden bizonnyal szintén számottevő mértékben nőni fog, annál is inkább, hogy nem csupán a Fordnál kell a termelés növekedésére számítani. A tavaly 650 millió eurós árbevételt realizáló Takata a napokban jelentette be, hogy jelentős fejlesztést hajt végre, 735 embert alkalmaz aradi és nagyszebeni üzemeibe.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a gépjárműipar növekvő súlya sérülékennyé teszi a gazdaságot. Ha a hazai alkatrészgyártók fő piacainak számító Németországban és Franciaországban csökkenne az autóipar termelése, annak drámai hatása lenne a román gazdaságra. Sovány vigasz, hogy Szlovákia és Magyarország még inkább ki van szolgáltatva az autóiparnak, utóbbiban az ágazat súlya a gazdaságon belül 33 százalék körül van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?