Kolozsváron sok olyan garázs van, amely többe kerül egy autónál

Az új építésű, elegánsabb kolozsvári tömbházakban a mélygarázs négyzetmétere akár 900 euróba is kerülhet, ami vetekszik a lakásárakkal.

Az elrugaszkodott kolozsvári ingatlanárak vissza-vissza térő témája az erdélyi sajtónak, azonban a kincses városban nem csak a lakásokat kínálják aranyáron, a jobb parkolóhelyek szintén kisebb vagyonokért cserélnek gazdát.

E cikk írásának időpontjában az interneten meghirdetett legdrágább kolozsvári parkolóhely 6000 euróba került. Egy földalatti garázsról van szó, amely a Iulius Mall környékén található. Kevésbé felkapott városrészekben már 2500 euróért is találni eladó garázst, felszíni parkolókhoz pedig 1500-2000 euróért is hozzá lehet jutni. Szászfenesen valamivel olcsóbbak a parkolók, mint a megyeszékhelyen, ám százalékban távolról sem olyan nagyok az eltérések, mint a lakásárak esetében.

A parkolók az újépítésű tömbházak és társasházak közelében, valamint a központban a legdrágábbak, állítják az ingatlanszakemberek. Az új ingatlanok alatt kialakított mélygarázsokban egy négyzetméter ára, városnegyedtől függően, 480-900 euró között változik.

Kolozsvár vonzáskörzetében, sőt magában a városban is vannak olyan, a közelmúltban épült, illetve épülőfélben levő ingatlanok, amelyekben a lakások négyzetméterára nem haladja meg a 900 eurót. Egy mélygarázs átlagban az adott épületben levő lakások árának 10 százalékába kerül, a legnagyobb összeg, amit Kolozsváron parkolóhelyért kifizettek, 12 ezer euró volt. Ennyi pénzből jó néhány vidéki településen elfogadható állapotban levő házat lehet vásárolni.

Drágább egy Logannál

A kolozsvári parkolóárakról sokat elmond az a tény, hogy március 13-án a legnagyobb helyi internetes hirdetési újság honapján 95 gépkocsit kínáltak 2500 eurós vagy annál alacsonyabb áron. Ha egy ilyen autó újdonsült gazdája parkolót vásárol, könnyen meglehet, hogy a garázsa többet ér majd, mint a járműve. Ahhoz, hogy ez a helyzet előálljon, nem kell feltétlenül használt autót venni, vadonatúj személygépkocsi szintén lehet olcsóbb, mint egy parkolóhely. A roncsautó program keretében egy Dacia Logant már 6480 euróért meg lehet vásárolni, aminél Kolozsváron vannak lényegesen drágább mélygarázsok.

Bár elsőre a parkolóhely bérlés olcsóbb megoldásnak tűnhet, mint a vásárlás, hosszú távon ez nem feltétlenül igaz. Kolozsváron havi 40-50 euróért viszonylag könnyű felszíni parkolóhelyet bérelni, egy jobb fekvésű mélygarázsért azonban már 80 eurót is elkérhet a tulajdonos. Egy, a Párizs-utcában található alagsori garázst havi 100 euróért vesztegetnek, ami azt jelenti, hogy öt és fél év alatt a bérlő egy új Dacia Logan árát fizetheti ki rá. Szászfenesen a bérleti díjak is jutányosabbak, mint a városban, ott már havi 15 euróért is lehet parkolóhelyet találni.

A kolozsvári autósok legfeljebb azzal vigasztalódhatnak, hogy Bukarestben a parkolók még drágábbak. Egy felszíni parkolóhely a főváros szélén épülő lakóparkokban 4000 euró körül van, a menőbb negyedekben pedig eléri a 7000 eurót, a mélygarázsokért pedig átlagban 10-11 ezer eurót kérnek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?