Harminc százalékkal nőtt a bankkártyahasználat egy év alatt Romániában

Kezd teret veszíteni a készpénz a kártyás kifizetések ellenében. Utóbbiak értéke az év első kilenc hónapjában megközelítette a 10 milliárd eurót.

Úgy tűnik, hogy ha lassan is, de rászokunk a kártyás fizetésre. A Román Nemzeti Bank adatai szerint az év első kilenc hónapjában 44,6 milliárd lej értékben történtek kifizetések bankkártyával, ami 30 százalékos növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest.

A kártyahasználat főleg a harmadik negyedévben vett lendületet, amikor a kifizetések összege megközelítőleg 16,4 milliárd lej volt, jelentősen túlszárnyalva a második negyedév 15, illetve a január-március intervallum 13,2 milliárdját. A növekedés ütemét jól mutatja az is, hogy 2015 első negyedévében még csak 8,3 milliárd lej értékben fizettünk kártyával, ami csekély két és fél év alatt megduplázódott.

A bankautomatákból történő készpénzfelvétel jóval kisebb, bár szintén számottevő mértékben, 13 százalékkal, 126 milliárd lejre nőtt. Ez azt jelenti, hogy országos szinten a készpénzfelvétel még mindig szinte háromszorosa a kártyás fizetések volumenének. Ez utóbbi tranzakciók számban ugyanakkor már megelőzték a készpénzfelvételeket. Az ellentmondás magyarázata abban rejlik, hogy míg átlagban egy alkalommal 600 lejt veszünk ki a bankautomatából, addig a kártyás vásárlások/fizetések átlagos értéke mindössze 100 lej.

A szakemberek az elkövetkező években a kártyával történő fizetés népszerűségének rohamos növekedésére számítanak idehaza. Erre adottak a feltételek, egyre több ugyanis az olyan hely, ahol erre lehetőség van. A kártyaleolvasók száma 2017 első kilenc hónapjában 38 ezerrel, 191 ezerre nőtt. Ezek elsöprő többsége városon található, a bankok arra panaszkodnak, hogy a falusi kereskedők egyelőre elutasítóak a kártyás fizetéssel szemben.

Az online vásárlás is növekszik

Pozitív jelenség ellenben az egyérintéses fizetéseket lehetővé tevő, úgynevezett contactless bankkártyák terjedése. A kártyával történő online vásárlás/fizetés szintén gyorsan növekszik, értéke január 1. és szeptember 30. között elérte a 10 milliárd lejt, ami 37 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

Elképzelhető, hogy az utolsó negyedévben még nagyobb lesz a növekedés mértéke, az eMag bejelentette ugyanis, hogy az idei Black Friday alkalmával a kártyás vásárlások aránya jóval magasabb volt, mint a korábbi években, túllépte a 30 százalékot. Ennek ellenére a kártyát egyelőre inkább hagyományos, offline boltokban használjuk, az online részesedése idén 23 százalék.

Szeptember végén 16 millió bankkártya volt forgalomban idehaza, ezek közül azonban csak 12,5 millió volt aktív, vagyis olyan, amelyet tulajdonosa több-kevesebb rendszerességgel használ. Statisztikailag tehát a 14 évnél idősebb román állampolgárok 75 százaléka rendelkezik bankkártyával, a valóságban azonban ez az arány lényegesen alacsonyabb, magas ugyanis azok száma, akiknek egynél több kártyájuk van.

A szakemberek szerint aggodalomra ad okot, hogy az első kilenc hónapban a forgalomban levő készpénz mennyisége 19 százalékkal nőtt, ami gátlóan hat a kártyás kifizetésekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?