Tízmillió eurónyi vállalkozásfejlesztési programok indulnak Háromszéken

Háromszéken a következő években mintegy tízmillió eurót költenek kezdő vállalkozások és innovatív vállalkozási ötletek támogatására, mutatott rá a hétfői „megyeinfón” Tamás Sándor tanácselnök.

Elmondta, hogy a háromszéki önkormányzat pályázata 11,8 millió lejes támogatást nyert, ebből a pénzből életképes és innovatív vállalkozásokat finanszíroznak. Hamarosan 40 startup cég pályázhat az önkormányzatnál egyenként 40.000 euró támogatásra, emellett a program révén 400 fiatal továbbképzését is támogatják.

Tamás Sándor arra is rámutatott, hogy az elmúlt időszakban a megyei önkormányzat mellett több gazdasági szervezet is nyert nagy összegű vállalkozásfejlesztési pályázatot, így a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Asimcov vállalkozói szövetség és a LAM Alapítvány is indít hasonló programokat, összesen mintegy 10 millió eurónyi összeggel támogatva a kezdő vállalkozókat. Tamás Sándor szerint tárgyalásokat kezdeményeznek a gazdasági szervezetekkel, hogy összehangolják programjaikat, annak ellenére, hogy a vállalkozásfejlesztési pályázatokat minden szervezet maga kell lebonyolítsa. Olyan egységes vállalkozásfejlesztési koncepciót szeretnének kialakítani, amely egyrészt beleilleszkedik mindegyik szervezet saját pályázatába de a megyefejlesztési stratégiába is.

A Kovászna megyei Kereskedelmi Kamara elnöke, Édler András a napokban közölte, hogy az OTP Consulting céggel közösen 22 millió lejes támogatást nyertek a Romania Startup Plus program keretében. Ebből az összegből új vállalkozások létrejöttét ösztönző programot indítanak, ennek keretében közel kilencven új cég létrehozásához nyújtanak egyenként 34 ezer eurós kezdőtőkét és fennmaradásukhoz szükséges szakmai támogatást.

Édler András szerint Székelyföldön gondot jelent, hogy a potenciális vállalkozók rettegnek a kudarctól. Rámutatott, hogy Amerikában teljesen elfogadott, hogy egy cég csődbe megy, ezt viszont térségünkben „katasztrófaként”élik meg. Éppen ezért a vállalkozásfejlesztő program keretében szakmai tanácsokkal is próbálják a kezdeti félelmeken átsegíteni a vállalkozó kedvűeket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?