Megkötötték a szerződést a marosvásárhelyi repülőtér felújításáról

Hétfő éjfélkor járt le a fellebbezések határideje, és mivel a pályázók közül senki sem vétózta meg a döntést, kedd délelőtt szerződést között a Maros megyei önkormányzat a PORR Construct Kft-vel a Transilvania Repülőtér kifutópályájának felújításáról.

A várva várt esemény helyszíne a repülőtér volt. A szerződés aláírásán részt vett Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke, Klaus Bleckenwegner, a kivitelező cég igazgatója, Peti András, a Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér vezetőtanácsának elnöke, valamint az önkormányzat munkatársai és a kivitelező cég képviselői.

A munkálatok szeptember 29-én kezdődnek el, és mintegy 53 millió lejbe kerülnek. A kivitelezést a PORR és a Geiger cég végzi közösen – hangzott el az aláírást követő sajtótájékoztatón. A kivitelezőknek 108 nap áll a rendelkezésükre a munkálatok befejezésére, és ha az időjárás is kedvez, már januárra elkészülnek.

Péter Ferenc elmondta, négy pályázatot nyújtottak be a reptéri munkálatokra, és mindegyik megfelelő volt. Miután valamennyit áttanulmányozták, több pontosítást is kértek a versenytárgyalásra jelentkező cégektől, és végül az osztrák tőkéjű, hasonló építkezésekben nagy tapasztalattal rendelkező vállalkozás nyert.

Klaus Bleckenwegner arról biztosította a jelenlevőket, hogy az általa képviselt cég munkaerő és felszereltség szempontjából is felkészült a munkálatok elkezdésére. A kivitelező 500 alkalmazottal dolgozik, korábban a nagyváradi reptéren végeztek hasonló munkát, illetve az Erdélyt átszelő autópálya egyes szakaszain is dolgoznak.

Ha a télies, hideg időjárás miatt tolódna a felújítás befejezésének határideje, tavaszra mindenképpen elkészülnek munkával – tudtuk meg a a PORR vezetőjétől, aki azt is elmondta, éjjel is dolgoznak, hogy a határidőt betartsák. Ezt azt jelenti, hogy a Wizz Air is legkésőbb tavasszal térhet vissza Marosvásárhelyre.

Az újságírók érdeklődésére, hogy mikorra számíthat az utazóközönség a rendszeres repülőjáratok újraindítására, Peti András elmondta: a Wizz Air nem megszüntette, hanem ideiglenesen szünetelteti csak a marosvásárhelyi járatait, de június 27-től már lehet jegyet vásárolni azokra a járatokra, amelyek korábban is működtek, csak most Kolozsvárról indulnak. A reptér vezetője azt is elmondta, hogy több légitársasággal is tárgyalnak, amelyekről még nem beszélhet.

A sajtótájékoztatót követően az újságírókat a kifutópályára is kihívták, ahol a helyszínen ismertették, mit kell elvégezni ahhoz, hogy a légi kikötő újból fogadhassa a 30 tonnánál nagyobb gépeket. A 2000 méteres pályának egyik szakasza 50 éve épült, egy másik 40 éve – magyarázta Peti. Ez a tíz év különbség nagyon észrevehető, ezért más-más munkálatokra van szükség. „A reptér erre szakosodott alkalmazottjai naponta végigjárják a kifutópályát, és megvizsgálják a minőségét, feljegyzéseket készítenek, számításokat végeznek” – magyarázta a repülőtér vezetője. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?