Bemutatta a volt környezetvédelmi miniszter az emissziós matricákat

Ismertette kedden volt Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter azokat az úgynevezett emissziós matricákat, amelyek ellátná a kormány az összes forgalomba íratott gépkocsit.

Mint korábban írtuk, a készülő sürgősségirendelet-tervezet szerint a matricák a Romániában nyilvántartott autók károsanyag-kibocsátási szintjét tanúsítják. Ezek alapján majd környezetszennyezési díjat vethetnek ki az önkormányzatok.

Daniel Constantin elmondta, hat típusú matricát bocsátanak ki: a 0-val számozott (zöld színű) a legkevésbé, a 6-sal számozott (piros) a legnagyobb mértékben szennyező gépkocsikra kerül. A számozások az európai kibocsátási normáknak felelnek meg.

Korábban, mandátuma idején a miniszter elmondta: a matricákat a gépkocsik műszaki vizsgájakor ragasztják majd az autó szélvédőjére. Az autó tulajdonosának csak a plecsni árát (3 lej körüli összeg), illetve egy minimális, 1-2 lejes munkadíjat kell csak kifizetnie a műszaki vizsgáztatáskor. A tervezet szerint 2019 közepére valamennyi autót emissziós matricával látnak el.

Kapcsolódók

Kimaradt?