Távközlés, közétkeztetés, szerencsejáték – a gazdaság húzóágazatai Romániában

Egy év alatt 42 százalékkal nőtt a telekommunikációs cégek, például a mobilszolgáltatók bevétele, s az ágazat a termelékenység tekintetében élenjáró a hazai gazdaságban.

A telekommunikáció volt a legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazat tavalyelőtt, derül ki abból a tanulmányból, amit a belföldi beruházókat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Piarom a Ziarul Financiar gazdasági napilappal közösen készített. A távközlési szektor forgalma 42 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, elérte a 20 milliárd lejt. Az ágazatban a termelékenység is kiemelkedő, ugyanis a 20 milliárdos árbevételt mindössze 41 ezer alkalmazott termelte meg, ami azt jelenti, hogy egy főre átlagosan 488 ezer lej jut.

Az éttermeket, falatozókat, kifőzdéket magába foglaló közétkeztetés szintén kiválóan teljesített, 37 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eredményt, túllépve a 10 milliárd lejes határt. Ezt megelőzően az éttermeknek utoljára a nemzetközi gazdasági válság kitörése előtt, 2008-ban volt 10 milliárd lejt meghaladó bevételük. A dobogóra a szerencsejáték- és sportfogadás ipar fért fel még, 26 százalékos növekedéssel, a romániaiak 6,7 milliárd lejt költöttek el egyetlen év alatt játéktermekben és fogadóirodákban.

Az iparban a számítógépek, az elektronikai- és optikai termékek gyártása nőtt a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal, megelőzve a 22 százalékos fejlődést produkáló építőipart és a járműgyártást, ahol 18 százalékos volt a növekedés.

A szolgáltató szektorban az informatika fejlődött még szépen, 18 százalékkal, míg a magánkézben levő egészségügyi intézmények 17 százalékkal értek el nagyobb árbevételt, mint egy évvel korábban. Az áfacsökkentés szépen megdobta a fogyasztást, ami a kis- és nagykereskedelmi szektorban 15 százalékos árbevétel növekedést eredményezett.  

Visszaesett a a kőolaj-feldolgozó ipar

A legnagyobb arányú, 29 százalékos visszaesést a kőolaj-feldolgozó ipar szenvedte el, ami nem is csoda, tekintettel a kőolajár mélyrepülésére. Csökkent a kohászati ágazat árbevétele is, az idegenforgalmi ügynökségek forgalma pedig 4 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Ez utóbbi első látásra meglepő, mert a szállodaipar ugyanabban az időszakban 13 százalékos növekedést produkált. A magyarázat valószínűleg abban rejlik, hogy egyre többen veszik igénybe a szaporodó szállásfoglaló portálok szolgáltatásait, ami a turisztikai ügynökségek zsebéből veszi ki a pénzt.

A munkahelyek száma a legnagyobb arányban, 21 százalékkal, az IT ágazatban nőtt, de a számítógépgyártás és a telekommunikáció is sok embernek adott munkát, előbbiben 18, utóbbiban 16 százalékkal gyarapodott az alkalmazottak száma. A látványosan fejlődő ágazatok közül egyedül kizárólag a járműgyártó iparban voltak leépítések, ahol is 1 százalékkal csökkent a dolgozók száma.

Kapcsolódók

Kimaradt?