Adózási újdonságokról tanácskoznak Sepsiszentgyörgyön a székelyföldi könyvelők

Pénzügyminisztériumi vezetők és neves hazai adó és jogi tanácsadó szakemberek nyújtanak tájékoztatást az idei adózási újdonságokról a térség egyik legnagyobb gazdasági jellegű eseményén, a Sepsiszentgyörgyön harmadik alkalommal sorra kerülő Székelyföldi Könyvelők Találkozóján. 

„Az osztalékadó csökkenése-, a visszafordított nyereség adómentessége-, a mikrovállalkozások kedvezőbb adózása és szélesebb kiterjesztése mind olyan kedvezmények, amelyek a vállalkozások versenyképességét tudják növelni, ezért szükséges és érdemes is róluk beszélni” – mondta Debreczeni László. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint sok adóügyi újdonság alkalmazásában vannak kérdőjelek, ezeket szeretnék tisztázni a pénteki rendezvényen, ahová nem csak a székelyföldi könyvelőket és adószakértőket, hanem közgazdászokat, vállalkozókat és egyetemistákat is várnak.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Kovászna megyei fiókja és a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági rendezvény március 31-én, pénteken 9 órakor kezdődik a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatának székhelyén. Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke szerint a rangos rendezvény témájáit és meghívottait tekintve a fővárosban is megállná a helyét. Bogdán Laura, az RMKT háromszéki elnöke szerint céljuk a szakmai kultúra terjesztése, a tagok szakmai fejlődésének elősegítése, így a Székelyföldi Könyvelők Találkozója is teret ad az adóügyi újdonságok céges szintű alkalmazásának értelmezésére. A három székely megye szakembereit várják a rendezvényre, amelynek előadásai román nyelven zajlanak.

A sepsiszentgyörgyi rendezvényen György Attila pénzügyminisztériumi államtitkár a pénzügyi jövedelmek nyilvántartását, Mariana Vizoli, pénzügyi szakértő, az ÁFA-fizetők újra regisztrációját ismerteti. Georgeta Toma, pénzügyminisztériumi osztályvezető a szállodák és éttermek jellegzetes adózásáról értekezik, Florin Dobre, a CECCAR ügyvezető igazgatója a vissza nem térítendő pályázatok elszámolását ismerteti, Édler András a kereskedelmi kamara elnöke a Pre-Solve fizetésképtelenséget megelőző programot mutatja be, dr. Radu Bufan, a Temesvári Nyugati Egyetem professzora a nyereség adóról tart előadást. dr. Gheorghe Matei, a Bukaresti Jogi Egyetem társult tanára, a Pénzügy Minisztérium Jogi Igazgatóságának volt vezérigazgatója pedig az ingatlan fejlesztő magán személyek adóztatásáról tart előadást.

Debreczeni László az esemény aktualitását hangsúlyozva kifejtette: a mikrovállalkozások számára Románia jelenleg adóparadicsom, hiszen alig 6 százaléknyi adó kifizetése után ki lehet venni a cégből a pénzt. A sepsiszentgyörgyi adószakértő emlékeztetett, hogy jelenleg az évi 500.000 euró alatti forgalmat megvalósító és legalább egy alkalmazottal rendelkező cégek alig 1 százaléknyi forgalmi adót fizetnek.

Emellett a kiadások leszámítása után további 5 százaléknyi osztalékadóval pénzéhez jut a vállalkozó. Másik újdonság a szálloda és vendéglátóiparban tevékenykedő cégeket érinti, amelyekre átalányadót vetettek ki,de a törvény alkalmazása még nem világos, ezért hívták meg azt a pénzügyminisztériumi vezetőt, aki a törvény alkalmazási módszertanát írja.

Az „Alacsony adózás, hatékony vállalatok” mottójú rendezvény részletes programja elérhető itt. A gazdasági eseményen való részvételt előzetesen ezen az oldalon lehet jelezni, de a helyszínen is lehet regisztrálni. A részvételi díj 90 lej, illetve a szervező- és partnerszervezetek tagjai számára 70 lej.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?