Háromszék „turisztikai nagyhatalommá” szeretne válni

Kovászna megye egyediségét kell népszerűsíteni, és nem az osztrák vagy olasz sípályákkal, a magyar termálvizekkel vagy a Loire menti kastélyokkal versenyezni, mutatott rá Tamás Sándor háromszéki tanácselnök csütörtökön, a „2017 – Turizmus Éve Háromszéken” program nyitókonferenciáján.

Az országban nincs előzménye, hogy egy megyei önkormányzat a turizmusnak szentel egy tematikus évet. A tanácselnök az egész éves programsorozat céljának tűzte ki, hogy az eddiginél több hazai turistát vonzzanak a térségbe és elérjék azt, hogy Magyarországról is többen látogassanak Háromszékre.

Tamás Sándor szerint az elmúlt esztendőben százezer turista félmillió vendégéjszakát töltött Kovászna megyében, a turisták 90 százaléka belföldről érkezett, román nemzetiségű vendég volt, és alig 5-7 százalék jött Magyarországról. Az a feladat, hogy a hazai és külföldi turisták számát növeljék, mondta az elöljáró. Rámutatott, hogy Háromszéken 165 kúria és kiskastély van, a nemesi turizmus irány egyre nagyobb az érdeklődés. Emellett a mofetták, hideg és melegvizes borvízfürdők és a lovasturizmus vonzó.

Kovászna megye tanácsának alelnöke, Grüman Róbert a Turizmus éve nyitókonferencián elmondta: az a céljuk, hogy összefogják a térség turizmusának szereplőit, növeljék a versenyképességet és foglalkoztatottságot, és abban bíznak, hogy Székelyföld turisztikai nagyhatalommá válik. Tamás Sándor hozzátette: az önkormányzatnak nem feladata az idegenforgalom megszervezése, viszont az infrastruktúra kiépítésével és szakmai képzésekkel tudják támogatni a vállalkozókat.

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Tóth Birtan Csaba elmondta: a háromszéki megyeszékhely elsősorban a kulturális turizmussal jelenik meg Háromszék turisztikai kínálatában. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András pedig az idegenforgalmi adó bevezetését sürgette. Jelenleg csak Kovászna városban fizetnek a vendégek éjszakánként 1 lejes illetéket, ebből félmillió lejt gyűlt a fürdőváros kasszájába. A kamara elnöke szerint jelenleg Kovászna megye gazdaságának alig 2 százalékát jelenti a turizmus, de úgy tűnik sikerül kimozdulni az „áldatlan állapotból”.

Üdvözlet mellett pénzt is várnak

Az eseményen jelen volt a turisztikai minisztérium igazgatója, Camelia Tărniceru, aki Mircea Dobre miniszter üzenetét tolmácsolta. Hozzá azt a kérést intézték a háromszékiek, hogy üdvözlet mellett pénzt is várnak, válaszul az igazgató azt mondta: készítsenek projekteket. Jelen volt Corina Martin, a Tengerpart-Duna-delta Egyesület és a Turisztikai Promoválási és Fejlesztési Egyesületek Szövetsége (FAPT) vezetője aki bejelentette, hogy a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a szövetséghez. Ennek  hozadékaként a nyáron Mamaia-n háromnapos rendezvényen mutatják be a háromszéki látnivalókat.

A Turizmus Éve nyitóeseményen a háromszéki önkormányzat elnöke együttműködési szerződést írt alá a Babes- Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatával. Ez szerint az önkormányzat három ösztöndíjat ajánl fel azoknak a diákoknak,  akik a szakdolgozatukat a háromszéki turizmus fejlesztéséről írják.

Kapcsolódók

Kimaradt?