A háromszéki turizmus jobban teljesít

Jelentősen megnőtt a háromszéki turizmus teljesítménye, de ez vélhetően az ágazat kifehéredésével magyarázható, vagyis annak, hogy a vendégfogadók az adóhatóság ellenőrzéseitől tartva elkezdtek hivatalosan tevékenykedni, véli Herman Rosner.

Az Utazási Irodák Országos Szövetségének (ANAT) vezetőtanácsi tagja, sepsiszentgyörgyi turisztikai vállalkozó sajtótájékoztatón a háromszéki mutatókat ismertetve elmondta, hogy az év első 9 hónapjában 76.924 turista érkezett Kovászna megyébe, ami 18,4 százalékkal több, mint tavaly, ebben az időszakban. A háromszéki növekedés nagyobb, mint az országos 7,3 százalékos emelkedés.

Herman Rosner szerint a Kovászna megyébe érkező turisták 69 százaléka hotelekben száll meg és átlag 3,95 napot töltenek el. A Kovászna megyei Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első 9 hónapjában a turisták 366.506 vendégéjszakát töltöttek valamely háromszéki szálláshelyen.

A hazai turizmus közel fele feketén működik

A turisztikai szakember a statisztikákra hivatkozva rámutatott, hogy tavalyhoz képest idén szeptemberig 66,8 százalékkal ugrott meg a Kovászna megyei panziók forgalma. Ezt a látványos növekedést azonban Herman Rosner azzal magyarázza, hogy a hazai turizmus mintegy 40 százaléka feketén működik, de idén az adóhatóság ellenőrzései miatt sok panziótulajdonos számlát adott vendégeinek, és hivatalosan bejelentette őket.

A sepsiszentgyörgyi turisztikai szakember arra is rámutatott, hogy idén a Kovászna megye szálláshelyek lefoglaltsága a hivatalos statisztikák szerint egyetlen hónapban se haladta meg az 50 százalékot.

Kimaradt?