Béremelések: pontosította kijelentéseit a munkaügyi miniszter

Pontosította az alacsonyabb bérek megduplázásáról szóló korábbi bejelentését a munkaügyi miniszter. A közalkalmazottak átlagban 56 százalékos béremelése a következő négy évben valósul meg, ahogy a kormányprogramban is szerepel - írta hétfőn Facebook-oldalán Lia Olguţa Vasilescu.

Mint korábban beszámoltunk róla, a miniszter azt nyilatkozta a hétvégén a România TV-nek, hogy a július elsején hatályba lépő új közalkalmazotti bértábla szerint a 4000 lejnél alacsonyabb fizetéseket megdupláznák, a 4 000 lej fölötti bérek pedig 45 százalékkal nőnének. Kijelentésétől később több kormánypárti politikus elhatárolódott.

"Bár azt hittem, érthető és logikus volt, amit mondtam, tisztázni szeretném mindenki számára, hogy a közalkalmazottak átlagban 56 százalékos béremelése a következő négy évben valósul meg, ahogyan azt a kormányprogram is előírja. Olyan nem fordulhat elő, hogy a jelenleg 4000 lej alatti bérek megduplázódásuk esetén meghaladják a jelenlegi 7000 lejes fizetéseket, mert egymástól jól elhatárolható bérküszöbök vannak minden bérezési osztályban” – fogalmazott bejegyzésében Lia Olguţa Vasilescu.

A miniszter emlékeztetett, hogy időközben elkezdődtek az egyeztetések a szakszervezetekkel a katonaság és a rendvédelmi alkalmazottak fizetéséről, és a törvény vonatkozó melléklete már kiszivárgott a sajtóba.  

„A mellékletből mindenki láthatja, hogyan alakulnának a fizetések 2021-ig. Azzal a megjegyzéssel, hogy a tervezet addig nem végleges, amíg nem adják beleegyezésüket a szakszervezetek, és nem hagyja jóvá a parlament" - írja bejegyzésében a munkaügyi tárca vezetője, utóiratként hozzátéve, hogy azok, akik számára nem világos valami a téma kapcsán, olvassák el a kormányprogramot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?