Riadalmat keltett a koalícióban a bérek megduplázására tett ígéret

Több kormánypárti politikus elhatárolódott hétfőn Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszternek a bérek megduplázására vonatkozó kijelentésétől.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramja szakaszokban történő béremelést ír elő a közalkalmazottak számára, a tárcavezető nyilatkozata szokatlanul nagy fizetésemelésekről valószínűleg kommunikációs hiba - jelentette ki a képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke, Adrian Solomon.

"A kormányprogramban világosan le van írva, hogy négy év alatt valósul meg a 46 százalékos növekedés. A megduplázásra vonatkozó ígéret nem tudom, honnan származik, valószínűleg kommunikációs hiba. Legyenek türelemmel, mert ez fenntartható lesz, és sem a versenyszférát, sem a közszférát nem fogja megijeszteni' - mondta Solomon hétfőn a parlamentben.

A politikus hozzátette, hogy a bérek megduplázása csak a jelenleg 1000 lejes nettó fizetésű alkalmazottak esetében realista elképzelés. „A 2000 - 3000 lejnél nagyobb a fizetésűek esetében ez megvalósíthatatlan intézkedés” - mondta a munkaügyi bizottság elnöke.

Megszólalt az ügyben Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök is, aki emlékeztetett: már az elmúlt törvényhozási ciklusban megállapodás született arról, hogy nem egyből, hanem fokozatosan nőnek majd a közalkalmazotti bérek. A politikus hozzátette, hogy nem egyeztetett még a munkaügyi miniszterrel az egységes bértörvény tervezetéről.

"Úgy gondolom, pontosítani kellett volna néhány dolgot: a szóban forgó béremelések vélhetően nem egyből valósulnak meg, mert ezt nem bírná el a költségvetés. De egyelőre visszafogottan nyilatkozom a témáról, mert nem egyeztettem a munkaügyi miniszterrel. Gondolom, hogy ő tárgyalt a pénzügyi tárca vezetőjével, és számba vették a lehetőségeket" - fogalmazott a felsőház elnöke.

Tényleg megígérte

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter azt nyilatkozta a hétvégén a România TV-nek, hogy hétfőtől elkezdik a tárgyalásokat a július elsején hatályba lépő egységes bértörvényről a szakszervezetek képviselőivel. A tárcavezető hozzátette, hogy a jogszabálytervezet szerint a 4000 lejnél alacsonyabb fizetéseket megdupláznák, a 4 000 lej fölötti bérek pedig 45 százalékkal nőnének. A 7000 lej feletti fizetéseket is emelnék, de kisebb mértékben - mondta a miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?