Már decembertől nagyobb értékű ebédjegyet kaphatnak az alkalmazottak

Csütörtöktől életbe lépett a törvény, amely 15 lejben állapítja meg az élelmiszer-utalványok (ebédjegyek) maximális értékét. A HR-szakértők szerint az alkalmazottak emelésre számíthatnak.

Mint ismert, az élelmiszer-utalványok értéke jelenleg 9,57 lej. December elsejétől azonban a munkáltatók ezt az összeget saját hatáskörben megemelhetik, legtöbb 15 lejre.

Ezt nem kötelesek megtenni, de a Digi24 televízió által megszólaltatott humánerőforrás szakértők szerint sok vállalatvezető él majd a lehetőséggel. Számukra ugyanis ez a legolcsóbb módja a béremelésnek, többek között azért, mert az összeg után nem kell tb-járulékot fizetni. „Ez a legkézenfekvőbb módja a fizetésnövelésnek egy olyan munkaadó számára, akit érdekelt az alkalmazott motiválásában” – nyilatkozta Corina Diaconu HR-szakértő.

Az élelmiszer-utalványok maximális értékének megemelését azzal indokolták a törvénymódosítás előterjesztői, hogy a jelenlegi 9,57 lej még egy ebéd kifizetésére sem elég. A kezdeményezők ugyanis kiszámolták, hogy egy ebéd átlagos ára catering-rendszerben 10-13 lej között váltakozik az országban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?