Hivatalos: maximum 15 lej lehet egy ételjegy értéke

Klaus Johannis államfő kihirdette szerdán azt a törvényt, amely szerint egy élelmiszer-utalvány értéke nem lehet több 15 lejnél - tudatja az elnöki hivatal közleménye. 

A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követő hónap első napjától lép érvénybe. A szenátus még június végén szavazta meg nagy többséggel az erre vonatkozó törvénymódosító tervezetet. A kormány negatívan véleményezte a jogszabályt.

A törvény szerint a munkáltatónak jogában áll eldönteni, hogy a továbbiakban is a jelenlegi, valamivel több mint kilenc lej értékű utalványokat adja alkalmazottjainak, vagy megemeli az értéküket 11, 13, vagy legtöbb 15 lejre. Az eddigi utalványokat ugyanakkor sok helyen kártyára cserélték, így már nincs a papíralapú utalványhoz kötve az érték.

A jogszabály előterjesztőinek indoklása szerint a jelenlegi, 9,41 lejes értékű utalvány még egy ebéd kifizetésére sem elég. A kezdeményezők ugyanis kiszámolták, hogy egy ebéd átlagos ára catering-rendszerben 10-13 lej között váltakozik az országban. „Az államnak és a munkáltatóknak kötelességük napi egy tisztességes étkezést biztosítani az alkalmazottaknak” – olvasható az indoklásban.

Az előterjesztők szerint az ételjegyek értéke jelenleg Romániában a legkisebb (2,13 euró) az EU-ban. Ausztriában az utalvány értéke 4,40, Belgiumban 7, Franciaországban 10,58, Görögországban 6, Szlovákiában 4,20 euró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?