Az ételjegy mintájára biciklijegyet is kapnának az alkalmazottak

Az ételjegy vagy az ajándékjegy mintájára a munkáltatók biciklijegyet is adhatnak az alkalmazottaknak - olvasható abban a törvénytervezetben, amelyet hét képviselő és egy szenátor készített elő. A képviselők így szeretnék ösztönözni - főleg a városokban - a kerékpár használatát, amely nemcsak környezetkímélő, hanem az egészség megőrzéséhez szükséges testmozgást is pótolja. Az indoklás itt olvasható.

A javaslat szerint a biciklijegyet nemcsak a kerékpár beszerzésére lehet majd fordítani, hanem annak fenntartására is. A biciklijegyet, amelynek maximális értéke 1500 lej lehet, három évenként csak egyszer igényelheti az alkalmazott. A jegyet a hagyományos kerékpár beszerzésén kívül elektromos bicikli, roller, tricikli, egykerekű, halfbike, segway vásárlásánál is fel lehet használni.

Hogy a kerékpáros közlekedést még inkább ösztönözzék, a tervezet évente maximum 300 lejes (kilométerenként 0,33 lejes) juttatásban részesítené azt az alkalmazottat, aki biciklivel, illetve a fent említett eszközökkel jár munkába, vagy közlekedik munkaügyben. A munkáltató maga határozza meg az alkalmazottal konzultálva, hogy milyen módon ellenőrzik le a megtett kilométereket, és hogy milyen gyakran kell felmutatni az erről szóló dokumentumokat.

A biciklijegy értékét a munkáltató részben leírhatja az adójából. A jegyeket a pénzügyminisztérium bocsátja ki, és határozza meg odaítélésének feltételeit.

A tervezetről a kezdeményező, Valeriu Steriu képviselő múlt héten úgy nyilatkozott, hogy június végén szeretnék, ha a szenátus már elfogadná. A döntő ház a képviselőház. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?