Háromszék: számba veszik a gazdasági értékeket

A háromszéki gazdasági értékekre kívánja ráirányítani a figyelmet a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA), amely legújabb kampányával arra bátorítja a lakosságot, hogy minél több helyi terméket és szolgáltatást vásároljanak. 

„Aki helyi terméket vásárol, az hozzájárul ahhoz, hogy a helyi kisvállalkozók meg tudjanak maradni a piacon, de ahhoz is, hogy megmaradjanak a munkahelyek, sőt, bővüljön ezek száma”, nyilatkozta Bereczki Kinga. A Háromszéki Közösségi Alapítvány ügyvezetője szerint az év végéig a Sapientia Tudományegyetem szakembereinek segítségével felleltározzák és összeállítanak egy adatbázist a helyi termelőkkel és cégekkel, amelyet feltöltenek egy honlapra, és kinyomtatnak egy ingyenesen terjesztendő katalógust.

Bereczki Kinga szerint a legújabb, egyéves kampányuk célja, hogy tudatosítsák a lakosságban a helyi értékeket illetve ösztönözni szeretnék a helyi cégek, termelők és vásárlók közti az együttműködést. Első lépésként az év végéig a Sapientia Tudományegyetem csíkszeredai karának szociológus szakemberei felmérést készítenek a helyi termelőkről és cégekről. Ezzel párhuzamosan adatbázist készítenek a háromszéki termékekről és cégekről, amit egy honlapon illetve nyomtatott formában egy ingyenesen terjesztett katalógus révén juttatják el a lakosságnak. A Háromszéki Közösségi Alapítvány felhívásban kéri, hogy a Háromszéken bejegyzett jogi személyiségek - egyéni vállalkozók, termelők, szolgáltatók, vállalkozók, részvénytársaságok - töltsék ki a www.digital-studio.ro/haromszeki honlapról letölthető formanyomtatványt és november 30-ig juttassák el az alapítványhoz.

A mostani kezdeményezés az öt éve sikeresen bevezetett közösségi kártya folytatása, amely mára népszerű programmá nőtte ki magát Kovászna megye szinten. A 2011 augusztusában indított kártyaprogram sikerét bizonyítja, hogy mára Háromszéken több mint 24.000 kártyafelhasználó van, és a közösségi kártya alapba négy év alatt több, mint 500.000 lej folyt be. Ezt az összeget nagyjából 140 civil program megvalósítására fordították, így fitnesz park és játszóterek kialakítását, pingpongasztal felszerelését, tanulmánykirándulások támogatását, közösségi programok támogatását, tehetséges fiatalok számára ösztöndíjakat finanszíroztak.

Tavalytól már mobiltelefonos alkalmazásként is használható a sepsiszentgyörgyi Közösségi Kártya. A régi és új kártyafelhasználók egyaránt letölthetik az alkalmazást Androidos telefonjukra a Play Áruházból, ez ingyenes, csupán regisztráció szükséges a használatához. Az alapítvány ezáltal a fiatalok fele nyitott, de a mobilos alkalmazás mindenki számára megkönnyíti a kártya használatát. Mint arról beszámoltunk a Kovászna megye négy városában működő Közösségi Kártya program lényege, hogy annak használatával a vásárló egy és tíz százalék közti kedvezményt kap az áru vagy szolgáltatás értékéből, emellett a partner cég ugyanekkora összeget befizet a közösségi alapba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?