Szerződést bontanak a Bors-Berettyószéplak sztrádaszakasz kivitelezőjével

Hamarosan szerződést bont az országos autópálya társaság (CNAIR) az észak-erdélyi sztráda Bors-Berettyószéplak szakaszának megépítésével megbízott cégcsoporttal.

Erről a CNAIR elnöke, Cătălin Homor nyilatkozott pénteken a HotNewsnak. Tájékoztatása szerint a szerződésbontást a spanyol-román Corsan-Corviam konzorcium kérte a társaságtól. „Ezzel a szerződéssel már a kezdetektől baj volt. A cégcsoport alig haladt valamit a munkálatokkal” – mondta Homor.

Közlése szerint a CNAIR két hete 75 millió lejjel büntette az építőket a késlekedések miatt. Ugyanakkor a társaság visszaköveteli azt az előleget is, amit a konzorcium kapott a munkálatok elkezdése előtt. Homor elmondta, a CNAIR még az év végig újabb versenytárgyalást hirdet a 64 km-es Bors-Berettyószéplak szakasz megépítésére.

Nyár végén Sorin Bușe szállítási miniszter szerződésbontással fenyegette meg a cégcsoportot, ha nem halad a munkálatokkal. A tárcavezető augusztus 26-án Dubrovnikban arról állapodott meg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, hogy 2018-ban mind a magyar mind a román oldalon eléri az államhatárt az autópálya, és az M4-es pálya összekapcsolódik a romániai A3-assal. Ehhez a román oldalon a Bors-Berettyószéplak szakaszt kell megépíteni.

Még a Bechtel kezdte el

A 64 kilométeres szakaszon a Bechtel társaság kezdte el a pálya építését. Az amerikai cég a munkálatok mintegy ötven százalékát végezte el, ám a kormány 2013-ban szerződést bontott vele. A munkálatok befejezésére kiírt versenytárgyalást 2015 áprilisában a spanyol Corsan SA és Corviam Construccion SA, valamint a román Consinit SRL, Road Consulting & Design Solution SRL és a Via Design SRL társaságok konzorciuma nyerte.

Az autópályák és országútak társasága (CNADNR) 2015 júniusában adott ki rendeletet a kivitelezési munkálatokra. A spanyol-román cégcsoportnak a szerződés szerint 24 hónap alatt kellene elvégeznie a tervezési és építési munkákat, és az átadás után 30 hónapra kell garanciát vállalnia a munkálatokra. A konzorcium áfa nélkül 701 millió lejes ajánlatot tett.

Kapcsolódók

Kimaradt?