Észak-erdélyi autópálya: szerződésbontással fenyegetőzik a miniszter

A munkálatokra kiválasztott cégcsoportnak két héten belül el kell kezdenie a munkát az észak-erdélyi autópálya Bors-Berettyószéplak szakaszán - jelentette ki egy hétvégi terepszemle után Sorin Bușe szállítási miniszter.

Ha szeptember 15-ig nem kezdődik el a munka az autópályának a román-magyar államhatártól Berettyószéplakig vezető szakaszán, akár szerződést is bonthatnak a munkálatok befejezésére tavaly májusban kiválasztott spanyol-román konzorciummal - mondta a tárcavezető. A Krónika című napilap arról számolt be hétfőn, hogy a miniszter szerint semmi sem indokolja a munkálatok késését.

A miniszter augusztus 26-án Dubrovnikban arról állapodott meg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, hogy 2018-ban mind a magyar mind a román oldalon eléri az államhatárt az autópálya, és az M4-es pálya összekapcsolódik a romániai A3-assal. Ehhez a román oldalon a Bors-Berettyószéplak szakaszt kell megépíteni.

Mint ismert, a 60 kilométeres szakaszon a Bechtel társaság kezdte el a pálya építését. Az amerikai cég a munkálatok mintegy ötven százalékát végezte el, ám a kormány 2013-ban szerződést bontott vele. A munkálatok befejezésére kiírt versenytárgyalást 2015 áprilisában a spanyol Corsan SA és Corviam Construccion SA, valamint a román Consinit SRL, Road Consulting & Design Solution SRL és a Via Design SRL társaságok konzorciuma nyerte.

A műszaki tervet augusztusban hagyták jóvá

Az autópályák és országútak társasága (CNADNR) 2015 júniusában adott ki rendeletet a kivitelezési munkálatokra, ám mindeddig nem kezdődött el a munka a pályaszakaszon. A szaktárca közlése szerint a műszaki terv legutóbbi változata idén augusztus elején érkezett meg jóváhagyásra a minisztériumba.

A spanyol-román cégcsoportnak a szerződés szerint 24 hónap alatt kellene elvégeznie a tervezési és építési munkákat, és az átadás után 30 hónapra kell garanciát vállalnia a munkálatokra. A konzorcium áfa nélkül 701 millió lejes ajánlatot tett.

A Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután csak 52 kilométer épült meg Gyalu és Aranyosgyéres között, a felek közös megegyezéssel felbontották a szerződést. A román hatóságok újabb versenytárgyalásokat írtak ki több szakaszra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?