Egy hónap múlva ingyen dolgoznak a nők Romániában

Romániában a nők bére 9,10 százalékkal kisebb, mint a férfiaké, ami azt jelenti, november 27-től az év végéig ingyen dolgoznak a romániai hölgyek - mutat rá az Expert Market vállalat felmérése. 

Európa-szinten a nők fizetése átlagban 16,68 százalékkal kisebb a férfiakénál, ami hozzávetőlegesen két ingyen ledolgozott hónapot jelent. 

Az öreg kontinens országai közül Szlovéniában (3,2%), Máltán (5,1%) és Lengyelországban (6,4%) a legkisebb a különbség a nők és a férfiak bére között. 9,10%-os különbözettel Románia a kilencedik helyen áll ezen a listán. A nemek közötti bérszakadék Boszniában a legnagyobb (46%-kal), majd Ukrajna (41%) és Grúzia (34,8%) következik a sorban. 

"A férfiak és nők bére közötti különbségre rávilágító adatokat nézve rossz belegondolni, hogy mindez hogyan csapódik le a hétköznapokban. Elkeserítő, hogy számos európai országban két vagy akár több hónapon át gyakorlatilag ingyen dolgoznak a nők" - kommentálta a felmérés adatait az Expert Market szakértője, Michael Horrocks. 

Az Országos Statisztikai Intézet kimutatásai szerint Romániában körülbelül 7 százalékkal kapnak kevesebb fizetést a nők, mint a férfiak. Bővebben a témáról itt olvashat

Kimaradt?