RMKT vándorgyűlés: „Akkor lesz jólét, ha a kis- és középvállalkozások megerősödnek”

Romániában a fogyasztói optimizmus a jelenlegi kiugró gazdasági fejlődés motorja, de a kis- és középvállalkozásoknak meg kellene erősödniük ahhoz, hogy az ország középtávon Európa egyik „kistigrisévé” váljon – állapították meg a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) 25. vándorgyűlésének előadói Bukarestben.

Az RMKT éves csúcsrendezvénye idén Románia gazdasági fejlődésének kilátásairól szól, a konferenciát mintegy 40 előadó és több mint 200 résztvevő jelenlétében tartják a román fővárosban.

Steven van Groningen, a Raifeissen Bank Románia elnök-vezérigazgatója szerint Romániának megvannak az adottságai, hogy az EU top 10-be kerüljön: ennek érdekében infrastruktúráját, és humántőkéjét kell fejlesztenie és a hatékonyság növelésére kell összpontosítania.

Románia azonban egyelőre a 40 ezer befejezetlen infrastrukturális beruházás és a hatástanulmányok nélküli döntések országa, ahol a politikusok átgondolatlan törvényekkel és bankellenes hangulatkeltéssel veszélyeztetik a pénzintézetek működését – vélekedett a bankár.

Daradics Kinga, a MOL Románia vezérigazgatója úgy vélekedett: Romániát a lehetőségek országává teszik adottságai: altalajkincsei, növekedési kilátásai, fogyasztói optimizmusa, kérdés, hogy az adóterhek mérséklése, és a megnövekedett befektetői bizalom ötvöződik-e a fenntarthatósággal.

Dumitru Ion, a Kompass-DoingBusiness vezérigazgatója rámutatott: az évi 5-6 százalékos GDP-növekedés ellenére Romániában közel sem általános a derűlátás: tavaly minden cégalapításra 2,33 cégbezárás jutott és az ország 720 ezer cége közül kevesebb mint félmilliónak volt egyáltalán jövedelme. Évi tízmillió euró feletti forgalmat lebonyolító cég kevesebb mint 3000 van Romániában, de a kis és közepes vállalkozások száma sem sokkal haladja meg az ötvenezret.

A szakember szerint akkor lesz csak jólét Romániában, ha a kis- és középvállalkozások megerősödnek, ehhez pedig a vállalkozók képzésére volna szükség, csökkenteni kell a gazdasági szférára nehezedő politikai befolyást, és programot kellene indítani az elvándorolt vendégmunkások hazacsábítására.

Díjazták Kató Béla püspököt

A vándorgyűlésen az RMKT Wesselényi Miklós díjával tüntették ki Kató Bélát, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökét. Laudációjában Szécsi Kálmán, az RMKT tiszteletbeli elnöke rámutatott: Kató Béla a gazdaképzéseket szervező LAM Alapítvány és a LAM Mikrohitel Rt. létrehozásával, az egyházi ingatlanok visszaszerzésével és hasznosításával rengeteget tett a romániai magyarság gazdasági fejlődéséért.

A tiszteletbeli elnök maga is elismerésben részesül a jubileumi vándorgyűlés során. A szakmai egyesületet évekig vezető volt elnök a Magyar Közgazdász Társaság (MKT) Közgazdász Nagydíját veheti át a háromnapos bukaresti rendezvénysorozat vasárnapi záróakkordjaként.

Kapcsolódók

Kimaradt?